Online users

Follower

Thursday, April 30, 2009

Pot pet pot pet

Truut..Truut..handphone aku berbunyi..04-714**** . Nombor rumah tok.

Aku : Hello..assalamualaikum.
Bang cik : Waalaikumussalam. Kak..balik tak hujung minggu ni?
Aku : Erm..tak confirm lagi.Awat?
Bang cik : Bang Cik nak mintak kakak tolong belikan buku latihan Kemahiran Hidup.
Aku : Ouh..ye ke.Erm.KH yang mana satu?
Bang Cik : Pertanian.Boleh dak?
Aku : Ok.Nanti akak belikan.Tanya Ika dia ada nak beli buku papa tak?
Bang Cik : Sat.Nak tanya. (senyap) Dia cakap tak dak barang nak beli.
Aku : Ok.Dah solat belum?
Bang Cik : Dah.
Aku : Ika solat ke tak?
Bang Cik : (senyap) Daaakkk..
Aku : Ha.Suruh dia solat.Dah besaq dah.Jangan duk penyegan sangat.
Bang Cik : Ok. Assalamualaikum.
Aku : Waalaikumussalam.

(Talian dimatikan)

Mohd Zuhair Mahdzir

Sebagai kakak, aku bertanggungjawab untuk didik adik-adik aku bukan. Rasa lega sebab akhirnya Bang Cik dah tunjuk minat dalam study.Makin ada improvement. Bangga. Bila dia minta belikan buku, aku tak kisah keluar duit sendiri.Even elaun untuk diri sendiri dah makin susut.Huhuhu.Kesian juga kat dia.Dia tak tahu nak minta kat siapa.Mungkin dia lebih selesa dengan aku daripada tok.

Zulaikha Mahdzir

Ika pula lain ceritanya.Malas nak study.Kerja pergi rumah jiran dan bergosip.Tak padan dengan kecil.Mulut cam orang tua.Pot pet pot pet.Geram betul.Dia kuat mengajuk aku bila aku membebel (Tiru perangai aku time aku kecil dulu). Umur dah 12 tahun, tapi still malas nak solat. Tak boleh jadi ni.Kena juga ajar dia solat.Tapi yang bagusnya dia ni, rajin buat kerja rumah.Sapu sampah,tolong tok kat dapur.Lebih baik daripada aku.Huhuhu.

Moga adik-adik aku berjaya dalam pelajaran.Amin.Tiru macam akak ye.Ok.Aku bangga diri dengan result UPSR dan PMR aku.Tak pe.Pemangkin semangat untuk diorang. Hahaha.

Hati terasa rindu sangat kat rumah.Dah lama aku tak balik rumah.Ada dalam sebulan lebih kot.Padahal SP dengan Alor Setar bukan jauh pun.Lepas dah patah hati ni, aku nak cuba luangkan banyak masa dengan family pula la.Mungkin diorang boleh buat aku lupa pada faiz.Family comes first kan.

p/s : Esok nak balik, boleh tolong ajar diorang sikit-sikit. =)

p/s/s :Buku latihan PMR sekarang dah macam-macam rupa.Tak tahu nak beli yang mana satu.

23 comments:

mamma mia! said...

owh kak pirah sgt pnyayang lg btgjwb.. ade sape2 adek2 dluar sane nk buat kak pirah sbg akk ipar.. kak pirah tgh single nih..lalalala~

angahpikah said...

ala adik aku pun malas nak study..
Berbuih mulut dok beleter. tapi last2 aku makan ati..hahahah

yup, family first.. harap dapat melupakan si dia.

p/s: rumate aku pun dalam usaha melupakan x nya..huhuhu GUD LUCK!

Mr Daha said...

Wah3, baikknyer ko zack. Sanggup gne duit sendri beli buku kat adik tu. Bagus2.. pasni tlg belikan buku tuk aku plak ye.. :P

Umah dekat je pun. Leh balik evry weekend tu. Uma aku jauh la.. johor tu. Utara-selatan. Nak balik tiket mahal. So duk jela kat maktab ni. hu3

Happy holiday k.

adalicious said...

umh dkt z, p r balik. tiru mcm saya.wahaha

HIlmi-deans said...

baguih sungguh dia, sayangilah family anda...pasal brand buku tu. aku rekomen sasbadi, atau pelangi...tu la yang aku guna untuk kh dulu....mmg bagus...try la..:P

kuikui said...

terharu ak ngan kasih syg ang..
huhuuhu...

ak plak..aduis len kes..
suka bg ajaran sesat kt adek2 aku..
tp pa2 pon ak syg gila kt depa..
tnpa depa x guna idOp ak..
ahahahah...
(ok ak ayat aku ni..mau nangis adek ak tgk..ngeeeEee..)

aNa said...

sy sgt kagum ngn awk..wpun stil muda lg..tp awk dh pikul t/jwb jaga adik2..

Putera Arjuna said...

anda seorang kakak yg baik
beruntung diorang dapat kakak mcm ko

hai n salam perkenalan!

acapabdulrahim said...

wuh. baiknya kakak ni.
sejuk hati adik2 dia.

klu abg kita take care adik2 dia lain lak caranya.
dia guna kekerasan. habis semua dia tibai.

termasuk aku. bgg betul.

AkuAyie said...

banyak buku dh tukar silibus kan..
uhuk2..

aizul said...

alamak ai...

penyanyang kakak sorang nih..

nih yg hormon teteiba merembes nih..hahaha

Att said...

teringat 1st rumate att gune istilah penyegan..die kate shaggy artis plg penyegan..
att dlm hati, klo segan xdelah die gi nyanyi..
rupenye penyegan adlh pemalas..
hehe..saje je nk bgtaw wewewe

widda_me said...

pirah aka zack
weyh
ak pn cedih gler bla bc post2 kat blog ko...wuhuhuhuhu
esok nk xam
mlm nih berderau air mata ku jatuh
tap...tap....
actually just nk gtau....

Allah mungkin nk kita memutuskan hbgn kita dgn seseorang yg kita syg sbb Allah nk uji kasih syg kita ataupn Allah nk temukn kita dgn kebahagiaan yg lebih bnyk atau lebih sempurna....

-blajar dr pglmn lpas....-

Ida Athanazir said...

i pun tak paham buku budak budak sekarang, kalo nak beli, dia org beli sendiri

lama lama.... nanti lupalah

Mard said...

jangan marah...tanye ni...
so b4 patah hati, masa untuk family tak banyak ke?

joegrimjow said...

ahakzz
omantikkk

[z@ck] said...

mammamia: cepat2!! tgah single ni..hehehe

angahpikah : mmg la..tak larat nk berleter da..phm2 sndri la kan..

mr daha : ha'ah..kapak la nk blik tiap2 mggu if duk johor..hehehe

[z@ck] said...

adalicious : yes idolaku..heheh

Hilmideans : cerdik publication pn ok gak.. =) Ak belikan yg tu untuk adik aku

kuikui: ang bg ajaran sesat kt adik ang? ayah pin ka? hehehe

[z@ck] said...

ana : time kasih ana.. =)

putera arjuna :salam perkenalan juga! slamat berkawan..hehehe

acapabdulrahman: hohoho..kesian ko..

akuayie: tau x pe..aku pening nk pilih buku untuk adik aku..byk!

[z@ck] said...

aizul : hormon pe yg tiba2 merembes..takut ak dgr..huhuhu

att : hahahahaha!!! lawak2!!teruskan usaha anda untuk memahami bhs kedah

widda_me:gud luck exam hasma.. =)

[z@ck] said...

kak ida: hurm..insya-allah.. tgh recover

teacher mard: erm..it was a mistake..my bad.. =(

joegrimmow : huh? pe yg omantiknya?

mR SyamEL said...

nk kakak jgk...
ak x d kakak pon..
klau ad kakak ak mnx mcm2...
coklat..
aiskrim...
wakakaka...

[z@ck] said...

Mr Syamel : ang mcam bdak2 la..huuu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger