Online users

Follower

Thursday, May 14, 2009

kau graduan tak berkualiti

Bagus ke if kau jawab exam dengan mendapat bantuan daripada orang lain? Setahu aku, kerajaan tak bayar kau untuk belajar meniru.Sayang duit kerajaan weyh.Betul tak? Kalau kau setakat melawa datang kuliah,nota pun tak salin, then on exam day, kau just bulat je jawapan yang orang lain bagi sambil tersengeh-sengeh gembira, kau graduan tak berkualiti. Harap muka lawa, tapi Graduate Attribute zero tak guna juga.Aku sure bila kau pergi mengajar kat sekolah nanti, kau pun spoilkan anak murid kau kan.Pantang exam dah dekat sikit, kau suap jawapan kat anak murid kau.Bagus sangat la tu.

Cun minah ni time stress.

Annoying gila bila aku dengar orang duk bercakap tentang spot question dari maktab lain. Duk kecoh satu maktab apa kes.Aku suka if aku dah betul-betul expert dalam subjek tu.Masalahnya, aku ni so-so je.Bila dapat tahu soalan spot, kadang-kadang lagi stress dan meletakkan aku dalam situasi dilemma.Nak baca ke tak tajuk tu?Lecturer tak suruh baca pun.Konfirm masuk ke soalan spot? Ha.Jadi serba salah nak fokus dekat mana.Kalau tak baca certain-certain part, if masuk macam mana? Dah lah content untuk satu subjek banyak.Bukan sikit ok.Aku pula style last minute.

Wooh..sexxxy..

Maka, aku tak suka orang duk mai mencanang budak maktab ini cakap ini masuk, maktab itu cakap yang lain pula masuk on last minute! Ha.Kan dah confius.Jadi, nak tak nak, kau kena baca semuanya.Tak rugi pun kan.*padahal rugi masa dan tenaga stay up tengah malam* (T T).Nak buat macam mana.Ini lah tanggungjawab sebagai student.Absorb ilmu, curah waktu exam.Normal lah tu.Enjoy every moment as a student ok.Kalau kau nak cakap juga, jangan datang dekat dengan aku.Tendency untuk aku meletup tinggi.

Jangan asyik nak bergantung pada orang saja. Tak developing la weyh.

14 comments:

**u_nie~~~ said...

stju...
sya nie stju sgt laa ngan pdpt cik z kta..
wt pa nk hrap spot kn.. wpun mbntu gak... tpi mmg nyshkn, mmnatkn kpla.. mktb nie kt cm nie, mktb 2 plak cm nie.. alih2, bca gak suma..ki3...

izzahfarhana said...

haha dah lama ak x merasa gini.nak selamat bc suma weh.at least x menyesal

mamma mia! said...

bahaye la post kau ni

Att said...

btol zack..
sbnr klo att lg puas ati dpt jwb soklan sbb effort sdiri..
bkn sbb soklan spot..
for me la..
hehe

KyRon said...

kadang2 niat baik disalah anggap..cme nk bkongsi ilmu tp salah timing..kena pandai amik bau, makan mana y patot n hadam btol2..bkan trima je sume benda..itu kebangangan namanya..wallahualam

Mard said...

that's the problem with a system that is too exam oriented...
and when i said system, it covers all...
governments, society, parents...

gone are the days when people asked you "what did you learn today?"

now it's "how many A's did you get?"

learning is not a matter of getting straight A's...
it's a matter of understanding what you've learnt.

theBluesman said...

Always aim & work towards excellence in whatever you do. Don't just settle for mediocrity. Aim high. What your mind can conceive, you can achieve!

T.O.P.E.X said...

ade soklan spot utk exam aku nnt x?
ehehe gurau.

lumrah idop student skrg.
x brani nak kate lebih2 sebab dr sdr stdy last mnit smpai kekadang memang mengharap soklan spot je :P

tapi x meniru ok :P

Akmal Hakim said...

[z@ck] yang so-so, kamu marah kat siapa jew ni?

Mighty Jacksparrow said...

tak salah spot questions as long as you know the the chances and the possibility of the question to come out. Sometimes kalau nak baca all topics pun susah sebab subject tu banyak topics. So end of the day is optimization and prioritizing. You optimize your time based on priority of the topics from the most difficult to the easiest.

Tak tau la kalau work on u or not.

[z@ck] said...

u_nie : yup..buat otak celaru lg kan..

izzahfarhana: ang bdak pndai..x pa..

mammamia : marabahaya pop shuvit ka? hehehe

[z@ck] said...

Att : lg puas hati kan usaha tnpa bantuan dr org..

kyron : btol2..

Mard : If blaja untuk dpt A sja tak cukup kan teacher.. =)

[z@ck] said...

theBluesman : thanks ya! pray 4 my success..

T.O.P.E.X : bak kata org.. works da best under pressure..hehehe

Akmal Hakim :tak marah kat sapa2 pn la wak..

Mightyjacksparrow : saya try ye.. =)thanks!

infinity1811 said...

spot questions xpe laei...jgn de yg ksik bulat2 nyer dala....tu yg membazir duit rakyat tu...we earn our own success..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger