Online users

Follower

Thursday, July 23, 2009

Best ke kidal?


Makan pakai tangan kanan.Cuci berak pakai tangan kiri.Kalau menulis pula, kanan atau kiri? Ada yang boleh guna both hands.Bagus-bagus. Sejuk perut mak mengandungkan kau 9 bulan.

Aku pula sejak kecil memang dah terbiasa guna tangan kiri untuk menulis.Kidal. Ada juga la pengasuh aku ajar guna tangan kanan,tapi tak de maknanya.Depan dia terkial-kial pegang pensil belah kanan, elok je dia blah dari situ, tukar balik tangan kiri. Kalau makan guna sudu pun, aku lebih selesa pakai tangan kiri.

Best ke kidal? Best wooooooooo... Sebabnya kalau makan, aku still boleh tulis nota pakai tangan kiri. 2 in 1. Bajet suka tulis nota la kan.Ceh.Lagi satu, orang cakap kidal ni, special.Sila muntah sekarang.Hahaha.Ada juga yang cakap kidal itu genius.Sebab Albert Einstein, Bill Gates and Henry Ford pun kidal.Hoh.Ini aku kurang setuju.Sebab aku tak genius.12 tolak 5 pun kena guna jari.Apa kes...

Kawan aku tulis macam pak cik janggut ni.

Pernah dulu time aku baru masuk sekolah, aku dipandang serong woo oleh kawan-kawan aku.Depa semua pelik tengok aku tulis.Buku aku condong 90 darjah.Memang pelik la.Tapi kawan aku lagi pelik, kertas tu menegak, tapi tangan dia macam 'cacat' sikit waktu menulis.Tsk. (T_T)

Info yang baru aku dapat ialah Hari Kidal Sedunia adalah pada 13 August setiap tahun. Anyone kidal here?

p/s : Barrack Obama pun kidal.

31 comments:

Luth Textile said...

wakaka.. tak normal..
tp unik la kan.. berak kat kiri, tulis, bt keje tgn kiri.. apa kes?

kami yg tulis tgn kanan ni,
pembersih sikit.. suci uu..

Hafiz-u-ddin said...

kidal ni special sikit kot...

different from others...

i pun kidal jugak

[z@ck] said...

Luth Textile : eleh..korek idung pakai tgn kiri gak kan..suci la sgt..lalala...

Hafizuddin: kita special kan..? hehe

farah haris said...

saye suke tgk org kidal! hehe agaknye xtaula brape kali nak bgtau. haha.
nnti nak anak2 kidal2 la..kah999


*maybe sbb jakun my family members xramai kidal..huhu in fact cant remeber any pun..huhu

ber_uwang said...

saya suka tengok orang kidal menulis.. satu kelebihan sebenar nya..

♫♫Remaja Komputer♫♫ said...

yeah!
kita segroup..di lahirkan kidal...tp skang nk besekan gune dua2 belah...

Att Ashburn said...

like farah..suke lelaki yg kidal..klo jupe nk wat calon suami haha..chosen one la kn..takkan sume..
my dad pun kidal..die tulis condong 90 darjah tak boleh blah la..tulisan x lawa lgsg..
tp u are one of the person i've seen with a nice handwriting..
x rmi rsenye org kidal yg tulisan lawa...

pjg lagi ni.. tp klo dh kidal, smpi makan pun lupe kene pki tgn kanan. ade skli tu my dad amik aiskrim dari cone dia, and letak kat tapak tangan kiri.. haha, geli btul...

tp sian gak korg, byk benda kene ikut yg tgn kanan. meja, gunting, gitar. tp dulu att igt att kidal, hehe..

MentaRi MaLaM said...

tak best tak best tak best!
huhuhu..
ada bau dengki disitu ye..
saje je..
setiap manusia ade kelebihannye..
hehehhe

♥nadz♥ said...

ye2..sy kidal gk..huhu
org kidal mmg spesel..

adawiah.zaini said...

abg aku boleh tulis dua2 belah tgn + tulisan lawa. market tu. hik3

satu lg, aku baca, org kidal pendek umur. sorry to say this. huhu

joegrimjow said...

kidal berbulu

<< s| tED| >> said...

aku tidak kidal.. tp mak dan kakak aku kidal..

susah juga jd org kidal agaknya.. tapi aku x taulah.. x pernah tanye.. ha ha ha

hanilopiplopz said...

satu lg yg baguzz.. bg mereka yg kidal. klu msk, memotog pki tgn kiri, so pgg bhan mkanan pki kanan.. sangat spesell..

mr ridhi said...

saya kidal gk..
saya spesel gk..
saya boleh menaip ngn dua2 tgn..
hebat kn?

[z@ck] said...

farah haris : tu dia aih..nak sungguh anak kidal ek..xpe2..soh dia prktis pgg pensel tgn kiri once dia kuar dari perut farah..haha

ber_uwang: ni nak kna tulis sll dpan ko..hehehe

remaja komputer: bley ke nak besekan tulis both hands bila da besar2 ni?

[z@ck] said...

Att Ashburn: tenkiu2..tp zack x pnah makan guna tgn kiri..masih waras lg dong..hihi

mentari malam: jeles sbb xde hari tangan kanan sedunia ek..hihi

nadz : hehe..kidal gak ek..ley la kita smbut hari kidal sama2 k.. =)

Nem0 o0h Nem0 said...

sy pun kidal tp kalo menulis takde la tgn sy sampai jd cm pkcik jggut tu.. =p

[z@ck] said...

adawiah.zaini : ni yg trasa nak kapel ngn abg ang ni.haha..bih 2 klu ley guna both hands, pendek ke pjg umur? konpius..

joegrimjow :ada betulnya pe yg ko ckp tu joe.hahaha

tedi:cuba tny mak ko tgok..mana tau dia ley masak 2 dishes in one time ke.hehehe

[z@ck] said...

haniloliploz: btul2..nmpk sgt ko ni sll memasak ek..or..tgk org kidal masak? hahaha

mr ridhi: hahaha...ok..itu sengal!

[z@ck] said...

Nemo ooh nemo : hahaha..wak jd condong 90 ek..

neesa_jun said...

salam singgah..tertarik ngn entry sebab saya pon kidal dan menulis macam kawan kamu tu..kelihatan agak cacat gak la dan org selalu cakap..ko tulis dari atas la!..huhu..dulu masa sekolah rendah ada dak laki ni ejek saya sebab tulis tangan kiri..kawan setan katanya sebab saya pakai tangan kiri..x patut!

hawanasir said...

boyfriend saya kudal tahap kritikal.
maksudnye, kalau pakai apa2 utensils mesti tgn kiri.

termasuklah bila makan, kena pakai fork and spoon -.-

i dont really mind, tapi my dad bising gile. isk3

hawanasir said...

okaayyy typo laaa.
huuu KIDAL bukan kudal sekian terima kasih.

AkuAyie said...

aku x kidal.
tp still 12-5 kne guna jari...haha

Mr Daha said...

Hohoho... aku pun kidal gak.. genius?? hmm.. ye kot.. ha3..

satu je xbest jadi spesis tulis tangan kidal ni..

xleh guna pen dakwat basah... huhuhu...

miszkeyna said...

sy kidal juge..hee
btol2..mule2 org akan pndang cm pelik je tgk kite tulis tgn kiri..
same la..if gune fork and spoon kene gune tgn kiri..kalau x,terkial2 laa..

Softtouch [Hanim] said...

tp kan yg akak tau org tangan kidal ni tulisan jawin dia cantik. Yeker?adik punya camne?n lagi satu pndai melukis..

[z@ck] said...

neesa jun: hoh? kawan setan..gila kijam..hahaha

hawanasir : sbb pe bising? mybe ur dad takut anak u'oll pn kidal kot..hahaha..

AkuAyie: sengal! hahaha

[z@ck] said...

Mr Daha: napa x ley guna pen basah lak? aku duk guna ok ja.

mizkeyna: ye ke..haha..men gitar pn tgn kiri gak kn..hihih

softtouch: erk..yg 2 x mmpu menilai diri sendri..hahaha

Nurul_Zaty said...

hee..akak, saya kidal jugak...
feeling specel to be kidal..haha

Fina said...

i like this post, sebab saya pun kidal jugak! hehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger