Online users

Follower

Friday, July 24, 2009

Jangan nak bodoh sombong dengan orang

Hai.Lunch aku hari ini agak mahal sikit.Berlaukkan ayam goreng, beberapa ketul ubi kentang dan sambal lala bersama air teh o' ais semuanya RM 4.30.Tak pernah aku makan semahal itu sebelum ini.Kalau kat bahagian utara ni, harga tu consider mahal untuk student seperti aku ya. Kalau pekena nasi kandar, itu lain cerita la.RM 4.30 tu harga paling murah.Kawan aku pernah makan nasi beriyani kat Nashmir dan di charge sampai RM 7.Standard la.Campur semua kuah dan satu lauk.Tapi berbaloi sebab sedap sehingga menjilat jari gitu.

Mukaddimah aku hari ini panjang la pula.Bukan yang itu aku nak cerita.Ni perihal student yang baru mendaftar di maktab aku. So far, aku tak ada masalah dengan dorang.Nak ada masalah pe nye, tegur pun tidak.Aku tak kisah pun.Mind your own bussiness sudah. Tapi, aku dah aim 2 3 orang junior yang aku rasa cam belagak tak kena tempat.Snobbish. Kerek pun ada.

Kau pun faham kalau aku refer junior tu, maksudnya yang satu kos dengan aku la. Insiden terjadi waktu aku ada perjumpaan blok few days ago.Aku duduk di depan sekali.Tak dan nak panas bontot, aku dah terdengar budak-budak di belakang aku pung pang pung pang speaking.Aku dah dapat agak dah konfirm budak ni kos ......... Sebab tak kan ada yang nak berspeaking bagai di luar waktu kuliah.She was a non-muslim student.Fine la kan.Maybe she used to speak English at home.So, aku consider ok la.

Tapi, yang buat aku cop budak-budak ni kerek nak mampus ni is kitorang ada sesi perkenalkan diri.For juniors la.Then, nak kena mention nama and course.Aku pula tak sengaja terpasang telinga.Aku dengar:

" Kita nak mention kos T**** ke BI ek.Konfius la..."

Oh.Sungguh belagak ok.Benda tu pun nak konfius.Kau tak belajar lagi Literature semua.Lagi konfius wahai juniorku.Nama kos kau tak penting pun.Apa kau ingat kalau kau mention kos T**** tu, orang akan sanjung kau, puja kau ke? Tak ada maknanya.Kat maktab ni, semuanya equally treated ok.Jangan kau nak berlagak sangat dengan kos yang kau ambil.

Even aku pun kos T****, aku tak pernah nak bangga dengan kos aku ni.Aku rasa semua kos ada keistimewaan masing-masing.Tak semestinya kau budak T****, kau kena mix around dengan budak T**** juga. Kau nak hidup lama lagi kat sini, jangan nak bodoh sombong dengan orang.

So, jangan terlalu membangga dengan kos kau tu. Nanti kau kena cop dengan senior seperti aku.Hahaha

19 comments:

LaLa said...

konfius kepala HOT depa gila tak sedaq diri haha

yon said...

hahaah..
mmg nk kena junior2 nih..
nseb bek kak yon da xdok ctu..
kalo x ada jgk yg nk kna bsh bju akak..hak3..
bru tsl da menggelabah..
seni ssh kowt..
soh lukis pelangi pon x reti kowt nnt..
haaaaa =p

ayinn said...

uit,..
jangan2,..
ini suda kes buli,..
wakaka,..
biarla,.. biasela tu,..
budak br masuk u,..
'budak u' la katakan,,..
komfem mula2 mmg mcm kerek nk mamposs,..
tgokla lama2 ckit nnt,..
ahahaha...

ekyndelisya said...

pirah.
nasik kandaq kat nilai
8-9 hengget
aku sangat bahagia di uitm.
:D

<< s| tED| >> said...

hehehhehe! be cool!

mungkin kejutan budaya.. jadi mereka kekeliruaan..

ekekekekeke...

♫♫Remaja Komputer♫♫ said...

erk...
takot nye nak menghadapi zaman U.....wuwuwuwuw....

idyavie said...

memang punnn...nyampes betul kat depa2 yang bodos sombong...teringat kembali time dengan mereka2 yang BS...bengang setahun...

suezensuzanna said...

wah...hahaha...x perlulah mention coz ape:)..uhuh

ehh..nasi kandar 7 ringgit..hurm.. seb baik sedap..kalo x..uhuh

criestz said...

ea kamo..
td ckp mind of ur own bisnes..
so kalu jr2 kamo nk blagak ke ape..
nape kamo nk kne sebok ea..
ok la nk bgtau sket..
boys bile jr xde owg kesah.. asyk kne buli je.
bile diowg da sr diowg akn jd femes..
girls plk.. bile jr nie la femes.. rmai y nk knl..
bile da jd sr nnti.. mule la jeles kt jr.. asyk nk raging jr je.. sian la diowg...
diowg dala cute2.. bia sr boy je y handle diowg.. ok x idea ak??

bg ak la kan.. slagi diowg xkacu kamo bia la diowg nk buat ape.. bukn nye pijak pale kamo pon..

ckp psl kos plk..
time kt uitm tganu dlu..
kos eltricl engin nie top la kt sane.. femes la kitowg nie coz cos engin n byk kos kt uitmt tu kos besa2 je sape2 j bley msok..
so buat kitowg y da besa femes nie(lg2 time pkai jaket fakulti)

besa la tu kalu dak2 boy kos laen jeles..
tp kitowg xkesah..
coz girls rmai je nk nl ngn kitowg..
almaklum la kos engin..

so kitowg suke sgt baek ngn jr2 girls y cute2 nie..
sr girls xdibnrkn buli diowg =P

ok kn kn kn

so i fhmn la perasaan u nie =P

p/s: gurau je l0r ~ =)

[z@ck] said...

Lala : hahaha..bajet fames klu cos T****

yon : huih..pirah pn x reti nak lukis pelangi..terketaq2 tgn..hahaha

ayinn : klu ya pn br msuk..x pyh la bangga diri kan..

[z@ck] said...

ekyn : ang pn lyan nasi kandaq gak ka..

tedi : hahaha..kezzzuuuttann budaya kot naa..

Remaja Komputer :usah takut..selagi u jd diri u sendiri dan humble..org akan trima u..jgn jd cm yg sy crita ni tau..

[z@ck] said...

idy avie: hahaha..gud term!

suezensuzana: nasi kandar cekik darah namanya..hehehe

criestz: mmg la mind my own bussiness..tp dorg 2 junior kos i..ni kira sbg nasihat untuk dorg la.peringatan sblum dorg kna lg truk if dorg keep on displaying the same attitude.

btw, xde istilah nak jeles pn kt dorg.kitorg maintain hot n cun.byk mn pn bdak yg masuk, kitorg x pernah tergugat.hahahaha.

Att Ashburn said...

haha..relax2..
naseb x kena dgn att..
klo x bantai ayat pedas dh haha

[z@ck] said...

Att Ashburn : hahaha..jeling skali trus takut.. =P

oranglidi said...

"Tapi, aku dah aim 2 3 orang junior yang aku rasa cam belagak tak kena tempat.Snobbish. Kerek pun ada."

adeh.. rilek2.. jangan dilayan sangat amarah ni.. lama2 menjerumus ke arah x baik.. sobar2.. Allah bersama orang sabar..

[z@ck] said...

oranglidi : hehe..cool cool..

criestz said...

ala abeh tu xpyh la nak aim sape2 utk dibenci..

knape kite kne idop utk mmbnci owg ??
nnti kite xtenteram coz ade je owg y kite nk benci..

senior kn da matang..
so buat xksh je n bia je diow ngn idop diowg.. kalu kowg xcari psl ok je.. tp kalu bg muke bwu kena pijak muke tu.. ish xphm2 =P

ala tp snior girl rmai y status 'do not disturb' so tu y byk senior2 laki nie kacu jr n not sr kn kn =P

Mr Daha said...

HAHAHAHAHAHAHA!!! CAYALAH Z@CK!!.. SOund direct je dorang tu.. bajet sungguh.. huh..

Just Me said...

alahai murahnya makanan kat sana..(chey mcm sy bukan org utara ja..hehe) kat shah alam nie nasi kandar la murah lg dari nasi cmpur, tp sy xsuka nasi kandar a.k.a Mamak nie sbb depa busuk..
sehari paling jimat sy buat RM10

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger