Online users

Follower

Wednesday, August 5, 2009

Walaupun garang macam singa

Petang tadi masuk kelas darjah 1C yakni kelas paling last sekali. Sikit je student. 20 orang. Seperti biasa, mereka semua cute-cute belaka.Rasa macam nak squeeze sorang-sorang.

Ada sorang Chinese girl, nama dia Jessy. Maybe dia teruja kot tengok kami datang sampaikan cikgu mengajar kat depan, dia boleh buat warung kopi dengan aku kat belakang. Yang peliknya, Cikgu Shahanim tak pula marah dia behave macam tu. Aku pun risau juga la kang tak pasal-pasal dengan aku sekali kena tibai dengan cikgu tu. Cikgu tu garang wooo... Suka naik suara, hempas buku bila depa tak siap homework and selalu ketap bibir sebab geram dengan budak-budak ni.Nak pukul, tak boleh.Mak bapak sekarang suka mai ambush cikgu tak pasal-pasal.Nanti jadi kes mahkamah pula kan.Huhuu...takut cek..Jadi, terpaksa la menahan amarah yang membuak-buak tu. Cuba usap-usap kepala budak tu even dalam hati mahu je dicekik sampai mampus.

Bila habis kelas, baru aku tahu budak-budak ni semua KIA2M. Budak yang waktu awal-awal daftar, pegang pensil pun tak lepas. Nak tulis satu huruf pun makan masa berminggu-minggu.Nak mengeja pun lambat. Nak speaking apatah lagi kan. Slow learners.Kerja sekolah tak pernah nye siap. Tambah-tambah si Jessy tu. Ada je alasan dia. Tertinggal buku la, pe la.

No wonder la cikgu dia macam tu. Kesabaran adalah kunci kejayaan. Dari budak-budak tu tak tahu 3M, sampai lah diorang tahu dan kenal ABC, cikgu garang tu lah yang didik dorang.Walaupun garang macam singa.Auuuuummmmm...

So, pada korang-korang semua yang mana ada cikgu garang-garang tu, cuba ingat balik jasa dorang. Dorang garang bersebab..bukan suka-suka.

Susah nak jadi cikgu ni.

11 comments:

joegrimjow said...

tinggi budi bicara
lahir hati yg iklas

apakah?

adawiah.zaini said...

rindu kls KIA2M sy. sob3

Rachel said...

diluar garang macam singa, didalam lembut bak sutera....salam kenal.

patahati said...

kalau aku ni, nampak macam singa tapi tak punye misai....

Luth Textile said...

gelak sy sorang2 zafirah baca posting neh.. hahaha..

suezensuzanna said...

susah taw nk jadi cikgu..tanggung jawab besar. Tapi jasa guru tuh, murid kenang smpi tua:)

Sapakah!! said...

harimau mati meninggalkan belang,
manusia mati meninggalkan nama..

ade kena mengena ke??
lalala~~

aS UnA said...

tbe2 terigt ckgu rusmalina
yea la kot name dye rusmalina
warden blok2 wing A...
igt x???

Softtouch [Hanim] said...

bkn sennag nk jd cikhu tau..memerlukan kesabaran yg tinggi..tu sbb jadi cikgu mulia tau..bila dah pencen pun org still pggil cikgu..mcm nenek akak. bekas cikgu dulu..garang oooo

flip said...

squeeze sorang2,,haha

Pais Chaos said...

cikgu garang la baru best.. best kene rotan!!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger