Online users

Follower

Thursday, October 22, 2009

Multitask.


Cara belajar aku :

1) Suka highlight nota. Lagi banyak colour, lagi meriah! Otak aku berfungsi lebih baik jika adanya warna-warna pelangi ni. Lagi mudah untuk aku ingat isi-isi penting berbanding kertas putih yang tidak langsung diconteng.

2) Tak boleh duduk senyap time study. Setiap 15 minit, aku akan bertukar posisi.Menulis nota secara meniarap,membaca sambil bercangkung, sambil baring dsb. Kadang kala aku suka menggoyangkan kaki aku kekiri dan kekanan sambil mulut terkumat kamit mengingat apa yang dibaca. Kalau hanya duduk tegak dan tidak melakukan sebarang pergerakan, nescaya tidak produktif lah aku untuk berfikir. Layaknya seperti membaca paragraph yang sama, ayat yang sama berulang kali tanpa faham apa ke benda la maksudnya ni.

3) Suka main message sambil study.Oh. Ini untuk mengelakkan aku dari berasa mengantuk dan bosan. Aku perlukan hiburan. Ye. Hiburan itu universal ye anak-anak. Hiburan disini bermakna perlu cari mangsa untuk menemani aku study menerusi khidmat pesanan ringkas SMS. Message la apa-apa pun, asalkan aku tidak keseorangan. Lebih bermotivasi kalau yang meneman itu adalah si penulis yang tulisannya comel dan indah. Bhahaha.

4) Lebih masyuk kalau dapat makan cekedis atau kerepek time study. Ini juga untuk hilangkan rasa bosan menghadap nota-nota yang bertimbun dan wordy of course. Boleh juling mata kalau renung lama-lama, so sekali sekala alihkan tumpuan pada packaging cekedis yang tertulis perkataan Mamee, Kerepek Pisang Cik Senah atau Choki Choki. Kata nak produce holistic student. Macam ni lah. Multitask. Study dan makan dalam masa yang sama. Hebat.

5) Curi masa update blog. Ini memang terbaik punya. Macam apa yang tengah saya lakukan sekarang ni.

Sambung study Zafirah!!!

14 comments:

ZARA 札拉 said...

betul2!!

dulu ku study mesti depan laptop~

buatlah apa je kalau bosan~

gd luck syg!

~ceRRy beRRy~ said...

ahahaha..
sumenye lebih kurang sama jek..
plng sama yg bab makan cikedis tuh..
ifa mmg kene makan la..
klu x kan..
mst rs ngantuk + tutup buku trs..
muahahahaha...

[z@ck] said...

Zara..
pernah study dpn lappy..mmg x jd kerja..hahaha.. thanks yunk!

Cherry Berry..
hohoho..kita serupa..!! sbb tu dlm locker bekalan kerepek x pernah putus..hihihi

MieZa said...

sme lar kite...
sume cara same..hehe

DakLengai said...

hebat tul kaw multitask. aku rasa tgn kanan ko mkn coki2. tgn kiri tulis nota. kaki ko guna utk update blog kan??? hahahaha~

[z@ck] said...

Mieza..
ye ke..hehehe.. =)

DakLengai..
wahahaha..hebat ko teka! 100 markah.. =)

sI tEDI said...

aku masa study2 dulu suka jalan sambil menghafal.. maklumlah.. bahsa arab.. x paham.. hafal je lah..

ha ha ha ha..
pastu baca kuat2 ekekeke...

[z@ck] said...

si tedi..
hafal for the sake of nak pass exam je la kan..hahaha

QisTina said...
This comment has been removed by the author.
QisTina said...

x kesah style study cam mane pun,
gud luck zack!!
gud luck to all of us.
see all of us in NZ.
amin..

[z@ck] said...

Qistina..
thanks darl! ya..hope that all of us will be flying there..feel the windy wellington..god willing!

Fatt Chin Choy said...

meriah aktiviti study ko yer

oranglidi said...

wa x boleh baca note2 ni. wa tidur je trus kalu dpn laptop.

eh bile mase plak wa join orang2 study ni? cis.

[z@ck] said...

fatt chin choy..
semeriah lebaran...ahahaa

oranglidi..
wa klu dpn laptop..wa layan fesbuk ja..tsk..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger