Online users

Follower

Saturday, November 14, 2009

I love Malaysia.

Salam 1 Malaysia.

Aku dah balik dari BTN. Banyak benda yang aku dapat dari kursus ni. Kalau nak dicerita satu persatu memang konfirm korang tak larat nak scroll entry aku nanti. Terlalu banyak.

Secara ringkasnya, BTN berjaya mengubah persepsi aku terhadap kerajaan. Kadang-kadang kita lupa yang kita banyak dapat privilege sebagai anak melayu khususnya.Tapi, kita seolah-olah tak menghargai keistimewaan yang kita dapat. Dalam erti kata lain, tak pandai nak bersyukur. Hanya pandai nak complaint sana sini. Ada yang cuba untuk mencabar perlembagaan Malaysia. Suka suki nak ubah agama dalam mykad dan sebagainya.

Setiap orang mesti ada sikap prejudis terhadap kaum lain. Tipu la kalau korang cakap korang langsung tak pernah ada sifat macam tu. Kalau boleh, buanglah sifat tu jauh-jauh. Kita hidup dalam satu negara. Tak ada guna nak bergaduh hanya sebab isu yang kecil-kecil. Orang luar tengok kita mesti gelak guling-guling hanya disebabkan benda kecil dah mula bergaduh bawa parang segala.

Duhai anak Malaysia, jangan lupa diri bila berada di tempat orang. Kekalkan identiti dan budaya kita. Semaikan sikap sayangkan Malaysia. Rasanya kita cukup bertuah hidup di negara ni. Tak ada peperangan dan still boleh keluar rumah pergi shopping tanpa perlu bawa tukul besi as protection.Tak perlu rasa takut nak pergi masjid. Tak perlu rasa terancam kalau berada dalam satu komuniti kaum lain.

I love Malaysia.

18 comments:

Sharz One said...

stuju............................xtau la stuju ap pn..yg pnting jd org pertama komen...ehehehe

sI tEDI said...

aku lom BTN lagi.. :(

joegrimjow said...

yeah
da jadi org krajaan da
gud2

PinQib said...

waaa.. zack suda berubah

[z@ck] said...

sharz one..
hehehe..long time no c ang kat sini..

si tedi..
konfirm ko akan rasa tamau balik bila g BTN..heheh

joegrimjow..
ahahaha..

PinQib..
i'm still da old Zack...dun worry..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sangat2 beruntung dan bertuah dapat jadi warganegara malaysia...sebab aman dan damai...*walaupun ada jugak benda jahat yang berlaku..*.. tapi saya bangga jadi anak malaysia..

[z@ck] said...

purplelicious..
keadaan negara kita tak seteruk negara lain..

~ceRRy beRRy~ said...

bestnyeee dh lepas BTN..
pasni dh xyah pegi lagi kan..

yeahhh..sokong 1 malysia! =)

Att Ashburn said...

betul zack..kita dah cukup aman kt sini..hehe...bagi tepuk semangat sikit..hehe

Hanida Lavida said...

u nak fly ke mana? :)

fndrocka said...

ada banyak benda aku nak tahu pasal BTN..pertama sekali, mana gambar2 gedik?

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

BTN mmg byk kenangan.. haha

I_Hate_Lolipop said...

abislah..ko dah kena basuh ek kat situ...

[z@ck] said...

cerry berry..
rasanya kena ergi lagi kot before posting..but i'm not so sure..

Att Ashburn..
ehehehe..tepuk semangat kena buat ramai2..baru best..

Hanida Lavida..
New Zealand sayang..

[z@ck] said...

fndrocka..
g BTN mana ley gedik2..ahahaha

Oshinz..
da pernah pergi ek BTN..??

I Hate Lolipop...
not really kena basuh..kena pergi sendiri dan bt penilaian sendri..i wud say its not a brainwash..but it's more to prepare us on how to bring ourselves in the new environment.. =)

Hanida Lavida said...

ohmaigod. sangat best!
goodluck oke! =]

QisTina said...

yup dat's true.
kerajaan kite sangatttla baik.
beruntung jadi rakyat malaysia.
semoga malaysia dijauhkan dari anasir2 jahat.
amin..

░♥si lampu neon♥░ said...

smart gile baju

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger