Online users

Follower

Monday, July 12, 2010

Solat berlapikkan lantai salji.

Islam itu mudah.Boleh tunaikan solat dimana-mana asalkan tempat tu bersih.Ini aku quote dari Att.Hehe.Dalam duk syok bermain ski, baling salji kat kawan-kawan, solat jangan dilupa.Pengalaman yang tak dapat dilupakan.Kami bertayamum dengan ais.Saat nak sapukan ais ke muka, Ya Allah.Tuhan saja yang tahu macam mana sejuknya ais tu.Merelakan jelah mukaku disentuhi salji Mt. Raupehu.

Permukaan tempat kami solat tu tak berapa rata tapi terlindung dari orang ramai.Quite a distance from playing area.So, tak ada la episod mat saleh mai bertinggung tengok apa yang kami buat.Plus, ada budak kami yang duk jadi guard kat tepi tu.Kami just lapik muffler sebagai sejadah.Nak kata selesa tu, memang tak la.Dengan outfit yang tebal dan boot nya, memang agak sukar untuk kami nak rukuk dan sujud dengan betul.Tapi kami tetap meneruskan solat biarpun ada jugalah dua tiga kali aku macam nak tertungging ke depan sebab permukaan tu curam.

Satu pengalaman yang baru dan takkan aku lupakan.

23 comments:

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Bestnyer, satu pengalaman yang jarang boleh dapat.

Att Ashburn said...

komen je lah.
haha.. betul2..
att tak rase pun amik smyg gune ais..
alaahai.. huhu

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

tak semu aorg boleh dpt pngalaman mcm nih..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

btoi tue..islam tue mudah..ALLAH xkan menyusahkan umatNYA...indahkan pengalaman tue...terharu akak tengok..perkara yang wajib..harus diutamakan..alhamdullilah..

princeduyong said...

alhamdulillah...amanah tetap tertunai...

Whoopz said...

Gambaq plg best setakat ni kat blog ko z@ck... U rawks! :)

Nur Su'aidah said...

sejukkkk! :D

@jura said...

skrg2 nya zack dpt mngalami pnglamn bersolat di luar negara spt ni..best tu.^__^..alhamdulillah selesai kewajipan..

paan said...

insan tinggi , sungguh tinggi iman kamu.hahaha

Dee said...

bagus2..solat jgn lupa x kira di mana..kwn kak dee dulu solat kt atas meja di sebuah park di US..sib baik xde sapa tegur..buat bodo je kata dia..janji tanggungjwb sbg muslim terlaksana..

Softtouch [Hanim] said...

bagusnya...Alhamdulillah dimana sahaja pun zack tetap melaksanankan tgjwb sbg seorang muslim

farieha said...

rasenya cam nak tersungkur je mase semayang..licin and kesejukan..tapi itu pengalaman paling best

jeBateja said...

Fuyooo...kalau sembahyang RAYA tahun ni buat kek sanun...sure best....

Fina said...

alhamdulillah zack :)

AcanCapik said...

tak ada alasan utk tinggalkan solat selain uzur. =)

Rara Nasiha said...

betul,takda alasan lain selain uzur. kat mana2 boleh solat. solat tu tak susah,senang je. cuma diri kita ni je.

MieZa said...

pengalaman kan =)

Redz da Tsar said...

Dulu tak sempat solat atas salji, sebab Jama' dan Qasar kat Hotel jer...

Solat atas Gurun pernah~ Hehe... (^^)

Tayammum di bawah kesejukan malam dan pagi Gurun...

Redbloodsnow said...

eee best nyer yang. 1 pengalaman yg mmg x akan dpt dilupekan tuh. sooo proud of u.

teringin lak aku nk bersolat berlapikkan salji ah..hehe

Cik Yayang said...

Alhamdulillah..
Zack mendapat pengalaman yg tak semua org dapat..:-)

StingRay said...

huyoo...bawak sirap..cincau...air gula merah,sagu..kacang merah..jagung...

peh.terus boleh buat ais kacang.

~HANA~ said...

hana penah g sana jugak! tapi hana pun takde pengalaman amek wuduk dengan snow. kami solat dalam building dia je, guna air mineral. hehe..

Fyzal said...

alahai.. beshnye.. jeles ni jeles.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger