Online users

Follower

Monday, November 15, 2010

Zebra crossing.

Bukan nak kutuk orang Malaysia cuma aku perasan satu benda.Kalau dah nama pun zebra crossing, priority tu untuk pedestrian.Kalau nampak pedestrian melintas, jangan la pi hangat enjin nak pecut lagi.Apa ke bahlul sangat nak pecut lagi kat zebra crossing?Bongok betul la.

Haa.Kan tak pasal pasal dah kena kutuk.Aku tak kata semua orang macam tu.Cuma segelintir ja yang bahlul. Perlulah ada kesedaran sikit.Bukan tak belajar time driving class dulu.Tolonglah consider orang lain juga.Kalau kat NZ, pedestrian sangat diutamakan malah diberi keistimewaan berbanding orang lain.Kat sini pun patutnya macam tu tapi sikap dan mentaliti orang kita ni yang buat benda ni tak jadi.Sia-sia buat zebra crossing kalau tak reti nak ikut.Kesian la kat pedestrian.

Berhenti pentingkan diri sendiri.Be considerate.

13 comments:

Peri PiA said...

typical m'sian :|

Fana Flora said...

erm betul tu. kadang2 nak lintas jalan pun cuak walaupun lampu pejalan kaki dah hijau. esp taxi dan motor..

dulu ayah aku penah cita, ada taxi langgar perempuan yang tengah jalan kaki kt pedestrian tu. sian perempuan tu. ;( kena blasah pemandu taxi tu dengan orang2 kt situ

ape2 pun, jagalah keselamatan anda.

Nazz@Purple said...

ye walau dah ade zebra crossing..kene make sure..keta dah berhenti betul2 baru jln..tak leh caye dorang ni..

Queen M said...

katne neh weh?loqstaq? -___-"

Lovely Emy said...

hahaha, dah mentaliti mcm tu xboleh ubah, masa dok sgp pun, kita yg stop kat zebra, sbb dah tbiasa kat msia diri sendiri stop kat zebra cross kan..

Danial Ikhwan Jaafar said...

hahha..kat luar negara drivers mostly considerate. kat sini, mostly tak considerate. gitu la. untuk ubahnya, marilah kita memulakan pemanduan berhemah dan bertimbang rasa =)

lemongrass said...

Itu memang one of my pet peevse bila balik M'sia sbb I ada anak2 and my kids dah terbiasa dgn zebra crossing kat sini and drivers kat sini yg stop for pedestrians.
Bila balik M'sia, asik nak luruh aje jantung I bila cross at zebra crossings.

PIDUT ASiS said...

hahaha..biasa la tu cik kak...
sebelum aku lupa,negara maju mengutamakan pejalan kaki..so kita tunggu la 2020..tengok macam mana layanan terhadap pejalan kaki...

ordinary89art said...

betol2..sebagai penunggang kuda, saya sedih(bila saya nak kuda eyh? emm..mse dajah 2..haha)

Cik Aien said...

kalau la org2 malaysia berdisiplin mcm org kat luar negara tu, dh lama negara kite maju setanding dengan dorang..

eDdY said...

betol tu z@ck...
lagi nak sampai zebra crossing tu...lagi kuat diorg duk tekan pedal...
kite ni jln kaki jer...
kalo kena langgar..x ke naya..huuu

Dee said...

agak2nya depa ingat zebra crossing utk kuda belang melintas je kot..tp typical malaysian mmg gitu..kt overseas je follow undang2..biasalah dorang ni perasan dorang keturunan hang jebat..tau nk memberontak n tjuk hebat je..hehehe..

Deqna said...

mesia kan serba serbi boleh.. malaysia boleh katanya kan..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger