Online users

Follower

Thursday, June 14, 2012

Off holidays

Cuti berbaki tiga hari lagi.Huwa!Rasa tak bersedia lagi nak masuk maktab balik.What's more, it's practicum time.Mujurlah balik maktab nanti, ada two week course before practicum.Tak ada la terkejut tergempaq terus mengajar. Ye tak? Mujurlah jugak rumah dengan maktab tak jauh, so I do not need to travel earlier to reach maktab. Terus spoil mood fikir pasal nak balik maktab. Bosan. Tapi duduk rumah pun bosan jugak. Tak tahu nak buat apa but ada tv. Aku ni seharian mengadap tv pun tak pa.

Sepanjang dua minggu berehat kat rumah (minus one week at Bandung and Jakarta), ada kemajuan sikit part masuk dapuq.Tak kena suruh dengan tok dah.Volunteering myself to cook for my siblings. Tok just bagi tau ja nak masak apa and I'll do the rest. Tapi bila ada sedara mara ramai, I kasi chance to the elder untuk tunjuk skill. Minggu ni Ika dan Zul merasa air tangan akak dia.Dah lama aku tak masak, so awal awal tu risau jugak la takut tak sedap.Alhamdulillah, Ika puji sedap.Berbunga hati even masak simple je pun. Sambal telur,ayam masak kicap.Tok tak pernah lepaskan aku buat gulai sendiri lagi. Tak harap kot. Kalau gulai versi aku, aku guna santan tin ja. Minyak tak pecah pun sedap lagi bagi tekak aku. Kalau tekak tok, rasanya fail dah. Tengok la nanti, senang senang aku belajar buat gulai versi tok pulak.


5 comments:

Lady Lavender said...

okay la tu kalau dah boleh masak utk org lain. Akak dulu dah kawin baru masuk dapur belajar masak :-)

p/S; even duk kat mesia pun akak guna santan tin@kotak jugak hehe..tak rajin & tak pandai nak kopek kelapa..

eDdY said...

kena selalu kan..baru la skil memasak tu akan bertambah :)

Anonymous said...

gulai ORG LAMA macam tok dah tu ..memang kaw-kaw nyer minyak nyer. Kata orang kedah .. minyak mesti berlenang ... baru gulai namanya !! Depa tak baca dah bab kolesterol tinggi ke ... lemak banyak tak elok ke ... bagi depa .. ia nampak CANTIk dan sedap di tekak !

Anonymous said...

gulai ORG LAMA macam tok dah tu ..memang kaw-kaw nyer minyak nyer. Kata orang kedah .. minyak mesti berlenang ... baru gulai namanya !! Depa tak baca dah bab kolesterol tinggi ke ... lemak banyak tak elok ke ... bagi depa .. ia nampak CANTIk dan sedap di tekak !

Anonymous said...

gulai ORG LAMA macam tok dah tu ..memang kaw-kaw nyer minyak nyer. Kata orang kedah .. minyak mesti berlenang ... baru gulai namanya !! Depa tak baca dah bab kolesterol tinggi ke ... lemak banyak tak elok ke ... bagi depa .. ia nampak CANTIk dan sedap di tekak !

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger