Online users

Follower

Thursday, May 27, 2010

Elaun dah masuk tapi....

Elaun untuk trimester ni dah masuk. Seperti yang tertera, elaun untuk 4 bulan ialah NZD 5040. Tak banyak mana pun weyh. After tolak duit rumah, tinggal NZD 1750. Anggaran perbelanjaan untuk sebulan just NZD 437. Ini perbelanjaan untuk aku yang menyewa di Adams Terrace. Budak yang tinggal di Kelburn Parade dan Salamanca Road lagi murah rasanya sewa dorang. Tambah-tambah yang duduk shared room. Argh. Jealous.

Untuk aku yang bernafsu makan kuat ni, 437 sebulan tu kira cukup-cukup makan ja. Cukup untuk menampung kos barang mentah kat rumah. So far, sebulan habis NZD 50 dollar untuk barang rumah. Kami share 4 orang. Masak sama-sama. Duit banyak habis kat topup. Sekali topup melayang 20 dollars. Sebulan 3 kali. Dah hangus 60 dollars. Itu tak masuk lagi fries yang aku selalu beli kat Illot cafe. Pantang ada free time between lecture, mesti nak angkut large fries. Melayang NZD 3.20. Dah jadi macam rutin mingguan pula.

Itu tak masuk lagi shopping online kat trademe.Hahaha. Banyak mana sangat nak save untuk jalan-jalan? Seciput ja. Angan-angan nak balik Malaysia kejap during summer ni. Tiket flight paling murah pun NZD 700. Itu pun siapa cepat dia dapat. Bakal terlaksana atau tidak? Tunggu jelah call dari Richard. Mana tahu CV aku diterima. Untung-untung ada duit poket lebih.Boleh balik Malaysia. Rindu oh sama si pengutip durian. Hahaha.

Psst..sewa rumah seminggu NZD 170. Sebulan equals to NZD 680. Dengar cerita tahun depan sewa naik lagi NZD 5 .Memang nampak sikit tapi boleh bawa perbezaan yang besar bila dikumpul untuk 4 bulan. Choking.

17 comments:

cikgadis konfiuss said...

huuuu...kena pandai urus duit la ni?
ish kalo org....

oke..sy boros
hehe n x pandai urus duit!

atty's said...

takpe..kena jimat2 insyallah ..zack mesti boleh melakukan .

Dee said...

jimat sket sis..kt msia ni pun kalo x pandai urus duit..hancus

hawanasir said...

murah la rent korang (:
rent aku 588 for two weeks, 1176 for a month. haihhhh

hawanasir said...

murah la rent korang (:
rent aku 588 for two weeks, 1176 for a month. haihhhh

sI tEDI said...

jgn ikat perut..
hang dah kurus!

Judiene said...

ko ni ada sindrom sama cam aku gak la
ssh btol nak control makan!
mmg bernafsu tggi la bab2 neh!
haishhh!

suezensuzanna said...

all the best dlm mengatur duit2 ko ehh..jgn byk membzir dan jgn asyik mkn je...

tpkan..cuaca kat situ sejuk..so bila sejuk akan mkn byk kan kan kan...

pening aku nk tlg ko pikir:D

[z@ck] said...

cikgadis konfiuss..
aku pn tak reti manage duit..tp nak tak nak kena ikat perut la..duit gomen bagi bukan byk

att..
thanks =)

Dee..
kat Malaysia stil boleh depends kat family..kat sini non ado

hawanasir..
seriously? mahalnyaaaaa

si tedi..
hahahaha..mana ada kurus..

Judiene..
hahaha..makan x ingat dunia

suezensuzanna..
tau xpa..aku mcm dinosaur time winter ni..kerja menyumbat ja

black_mel said...

leh shopping sakan...takpe...nnti elaun masuk lagi..hehe..

[z@ck] said...

black_mel..
tp still kna byr sewa rumah T_T

NeenaAnuar said...

kalu tengok pada duit NZD5,040 tu semata tanpa mengira kos2 lain2.. memang heaven kan! hehehe...

Asyraf Abdul Rahim said...

eh bnyknye duit! zackk... hahahaha. :D

DandelinoiD said...

erm...

aku rasakan, kau patut rahsiakan income kau.
bukan apa, untuk keselamatan. sebab tak tahu siapa yang baca blog kau.

my 2 cents.

[z@ck] said...

NeenaAnuar..
agak la..tapi kalau kira kos lain..memang tak heaven la. T_T

Asyraf Abdul Rahim..
tak byk pn sebenarnya..

Dandelinoid..
thanks for reminding..=)

Peri PiA said...

jadi ke keje?

tapi nape akak tgk student IPTA kat m'sia mcm loaded hehe

PinQib said...

jenuh gak tunggu.. sem dpan.. nk dapat elaun..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger