Online users

Follower

Saturday, September 11, 2010

Pre-raya celebration. Rendang in making.

Sebenarnya agak terkejut bila dapat tahu raya jatuh hari Jumaat.Well, actually memang mengharap jatuh Jumaat pun, tapi at the same time rasa impossible sebab ada yang confident cakap Sabtu. So, memang pasrah je lah hari apa pun raya sebab it's on weekend.Mana-mana pun ok.Excited juga malam raya tu.Buat tiga jenis kuih.Biskut arab, biskut coklat comot dan biskut cornflake.
Orang kuat dapuq. Hancuq ayam tu dapat kat kami.Hahaha.

Yang bestnya, ramai yang datang buat pre-raya celebration kat rumah. Pada awalnya budak rumah Kelburn cakap nak datang tapi tak jadi.Alih-alih geng boys pula yang datang.Memang sesak rumah dengan dorang.Jadi kerja pula malam tu besiang ayam nak buat rendang sebab Syamel teringin nak makan.

Chef Syamel bersama ayam tonggeng.

Chef masak rendang ialah Syamel. Aku jadi assistant je.Actually this is his first time nak masak rendang.Faham-faham jelah lelaki noob memasak.Kejap kejap tengok resepi.Tak sampai 5 minit tengok.Letih aih.Kerisik agak kureng menjadi sebab tak keluar minyak even setitik pun! Maybe sebab nyior yang diparut tu segera.So, memang blender la tera' mana pun.Takkan keluar minyak.Hohoho. End up letak kerisik sikit je sebab takut rendang tak jadi rendang.

Wondering bila masa kerisik tu nak keluarkan minyak.Duk ulang tambah ayaq dengan minyak.Hahaha.

Memang tak berapa menjadi rendang.Supposed to be dry kan.Ini versi budak Welly, rendang berkuah macam kuah kari.Tapi totap meletup.Syabas Syamel!

9 comments:

joegrimjow said...

haha
pos skit sini
hehe

monica said...

knp ye setiap kali sy tgk pelajar malaysia especially laki yg study kat oversea rambut mesti pjg??hahahaha.. *lari dari topik pula* selamat hari raya zack.. :)

/Dayah//Nurul/ said...

bagusla. kerjasama memasak. meh nak rasa. selamat hari raya kat sana zack :)

apik pehe said...

uhuhu..
janji ader rase..

eDdY said...

haha...
terbaek la...
atleast dpt gak rase suasana raya tu kan..
ader rendang..kuih raya..best2(^^)

Red Ribbon Boutique said...

bestnya masak rendang ramai2...sedap tak?

.s.o.f.i.a. said...

slamat beraya di perantauan........ he he, macam menarik proses buat rendang tu... me yang kat malaysia pun tak penah merasa proses buat rendang......

PinQib said...

nak rasa kit rendang

Peri PiA said...

blender kelapa grg gune yg kecik punya,blend jer mesti kuar myk punya hehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger