Online users

Follower

Saturday, October 2, 2010

Isu plagiarism

Waktu dalam kelas WRIT, kitorang buat peer review dan kebetulan aku kena pair dengan minah Jepun.Kitorang tukar essay dan komen.Dia buat tajuk abortion.Terkesima sekejap baca essay yang sangat bombastic sampaikan ada certain terms aku langsung tak familiar. Tapi aku berani bet dia plagiarize dari internet sebab ayat dia terlalu sempurna dan terlalu akademik.Plus, essay dia tak coherent langsung.It's like you take from different sources and then put it into one paragraph.Gitu.Tak tahu mana satu thesis statement.

One of my Writ classmates dah kena sound dengan Sue sebab plagiarize.Terus dapat low marks untuk summary.Aku rasa dorang ni tak faham lagi kot dengan konsep plagiarism ni.Mungkin dorang ingat benda ni tak serius.Jangan main-main.Kat sini ada satu sistem dipanggil Turnitin untuk detect siapa yang plagiarize.Cukup 2 kali kena detect, terus kena buang Uni.

So, belajarlah karang ayat sendiri.Tak salah kalau nak refer internet.Cuma kena bagi credit dan belajarlah cara nak cite dengan betul.

5 comments:

Whoopz said...

0oo.. Ada gak yg mcm gtu ek? Gwa ingat blogger je jalankan xtiviti plagiarism neh..

LORD ZARA 札拉 said...

lecturer aku ada sorang paling terer detect benda2 ni~

kau copy la dari mana sekalipun, dia akan tahu~

memang hebat super dia tu~

izzahfarhana said...

haha bila kn bt research paper baru la aku reti paraphrase,syntesize ,an quoting.nak plagiat pun kasi la kredit kan.Huwaaa

rhapsody LiN said...

mat saleh mmg pentingkan originality.. aussie pon sama gak. huhu

eDdY said...

betol2...
atleasst bagi la credit..
ni wat cam sendiri punya plak...huhu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger