Online users

Follower

Saturday, October 16, 2010

Reason budak message 'tacukew'

Rentetan daripada post 'Sapew,adew,tacukew' dan 'Sekali lagi' kami cuba figure out kenapa budak zaman sekarang cenderung untuk tulis macam tu.

Antara reason yang kami dapat (data dari housemate):
1) Supaya nampak lebih 'nice'.Ahahahaha.Tang mana yang 'nice' nya weyh.Rasa macam semak kepala lagi ada la.Mungkin 'nice' tu patut tukar kepada 'cool' kot.

2) Terpengaruh dengan rakan sebaya.Ini memang diakui betul.Kadang-kadang kita tak message macam tu tapi bila kawan asyik reply dengan cara macam tu, tendency untuk ikut tu ada.Tambahan anak muda.Lagi la senang nak terikut kan.Baru nampak up to date duh!

3) Supaya lebih rapat dengan orang sekeliling.Kahkahkah.Bak kata Neda, pelik dengan reason ni sebab kalau nak kata rapat dengan 'orang sekeliling', for sure dengan family kan.Masalahnya, ada dorang message macam ni dengan mak bapak dorang?Rasanya tak kot.Gila jenuh cengang nak faham.Luruh semua gigi nak baca whole message. Dengan pakwe/awek ye la kot.Itu bukan 'orang sekeliling', tapi orang tersayang.

Adik aku cakap "biasalah, orang zaman sekarang". Ceit!

6 comments:

cik QasehThya said...

erkk..
reason dia...hehe
klu yang berbalas msg besar kecik besar kecik..lagi berpinau mata..hehe :)

adrinaqamarina said...

setuju dengan qaseh, tu ag menyakitkan hati tau. hak3.

kadang3 diorang nak nampak macam manja2 sket kot. tapi entah la, kalau kita sendiri baca dengan nada biasa, tak de nye nak bunyi manja3

Cik MoMo said...

yuks..
memang geli sangat2 text msj macam tuh..
haha..pelik2

avid gunner said...

tendency nak kena lempang pun tinggi budak2 mcm ni.

eDdY said...

aq rase reason yg kedua tu betol kot...
budak2 muda..mudah terpengaruh...
hati x brape nak teguh lagi..hak3

Drunbella Khoo said...

hahaha.
kitew sukew lew tulis camtuw.
sweet sangaaattt!
memang mintak penendang laa kan.
(^___^)v

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger