Online users

Follower

Thursday, February 2, 2012

First observation

Hallu...Hari ni pergi sekolah untuk research project. To be frank, malas gila nak pergi. Rasa macam tak bersedia lagi. Elok sampai, nampak budak budak duk beratur kat car park. Ada perhimpunan apa hari Khamis ni? Masuk bilik guru besar, introduce diri, cakap tujuan datang, then join dorang untuk Program Maulidur Rasul. Rupanya yang duk beratur tu sebab nak sambut maulud nabi. Cikgu tak sombong walaupun depa tak bercakap dengan kami. Tapi dari gerak tubuh, boleh tahu dorang ni kalau kita approach, boleh buat kawan. Ah. Persetankan bab tu. Bukan datang untuk praktikum. Just datang untuk buat research. Itu pun just 4 kali visit. Bukan tolak hal jaga hubungan dengan kakitangan sekolah tu, tapi be realistic la. Dah dapat pelepasan hari Khamis ja untuk datang kutip data kat sekolah ni. Itu pun bukannya dari pagi sampai ke tengahari boleh masuk kelas BI. Sesetengah kelas macam darjah 6 dorang tak bagi masuk. Tak nak kacau untuk UPSR. So, no time nak buat kawan dengan semua cikgu melainkan cikgu BI. Itu je lah cikgu yang kami kenal.

So, untuk first visit just masuk kelas BI untuk observe macam mana cikgu tu mengajar. Ini penting sebab nak decide on topic for research project. We're very lucky to have chance to enter Year 1 class. Sekarang dah pakai KSSR untuk Year 1. No more KBSR. So, dapat tengok macam mana approach teacher tu. Interestingly, cikgu banyak guna songs and gestures to teach letters and pronunciation. Untuk KSSR, grammar is not taught for Year 1 & 2. Only when they enter Year 3, baru start ajar grammar. Ada pros and cons jugak la approach ni. Yang bagusnya, fun learning. Ye lah. Belajar Englih through songs. Untuk activity pulak, connect dots from A to Z and it becomes giraffe. Wohoo.Fun fun fun. Untuk assessment pulak, teacher will call 4 students at a time and they need to sing a song about body parts that she have taught them earlier. Siap kena buat action lagi which is very effective. At least budak budak tu tahu telinga tu ears, hidung tu nose, jari tu fingers and so on.

Among all, paling susah bila ada budak yang tak dengar cakap. Since the class that we observe is the first class, budak budak pun banyak akai la. Ada yang dah pandai spell the letters. Tahu turutan A to Z. So, bila teacher suruh follow satu satu, ada sorang budak ni cakap "I know already!" Teacher tu selamber badak je jawab "Yes, I know you know already. But you have to do this as a revision" Salute dengan cara teacher tu conduct class. Dia tak garang tapi berjaya control kelas yang ada 40 students. Not easy I tell you.

We managed to enter only one class. Ok la kan. Dari tak dapat masuk langsung. Sejam jugak observe. Terasa masa berlalu sangat pantas. Rasa tak cukup. Cuba kalau lecture sejam, kalau boleh nak minta 30 minit ja. Hahaha. So, dah dapat tajuk research project.

The use of code-switching and code-mixing of English and Bahasa Melayu as a medium of instruction in English primary classroom.

Wish me luck! =)

6 comments:

sizuka[Izzati] said...

aku pun berasa malas gila nak g sekolah buat research wuwuwuwu.kitorang tiap tiap jumaat.

NIZAM said...

bestnye! rase nk back to Year 1 je. :))

aReLaN said...

KSSR tu apa ek???hehehe...jadi pengawas budak darjah satu pon dah letih.nikan lak jadi cikgu.macam2 kerenah

marinahunny said...

Lama x komen kat sini, tahniah teache zack. Selamat menjadi cikgu..

eDdY said...

kssr aper ek z@ck??
aper2 pon gudlak k..hehe

Fatin Aliyya said...

all the best kak firah.final year mmg tough tp i know u can do it.just another year to pass through.

aja ajaj fighting :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger