Online users

Follower

Saturday, April 21, 2012

Of blogs and accent

I'm still wide awake and currently typing this entry at 2.34 am! Memang buat tebiat. Jarang la nak update time macam ni. Mungkin ini effect marathon movie sorang sorang. Badan dah penat, tapi mata tak nak tutup *sigh* Sejak dua menjak ni, menjadi kegilaan aku untuk khatam blog orang. Once dah terbuka blog best, it will lead to another blog and then another one and the list goes down. Siap bookmark.

Writing blog is fun. We write our own plots and styles. Kena gaya, your followers will increase everyday. Tak kena gaya, boleh trauma nak tulis blog lagi lepas ni. Hahaha. For some reasons, I love reading personal blog rather than serious blog. Politik apatah lagi. Memang awal awal dah close tab. Tak kuasa ahkak. Personally, aku menulis untuk hiburkan hati aku sendiri. Dan mungkin orang lain jugak? Entah...Tapi yang pasti, aku di dalam blog dan di luar agak berbeza sedikit karakter nya. Dalam blog nampak macam hu ha hu ha tapi kat luar, aku agak senyap. Tak banyak bercakap (Ye ke? Hohohoho) Lagi lagi kalau baru kenal, agak lambat nak panas enjin. Tapi, kalau jumpa yang sekepala, insya-Allah enjin panas cepat.Hahaha.

Kalau bercakap, just bear with my utara accent. Sometimes, it can be too 'pekat'. Aku tak pandai nak cover cakap ni. Some people regard my speech as kasar but that's how northern people speak. Bila aku bahasakan diri as 'aku' dan awak as 'hang', itu adalah normal untuk orang utara. Tak kisah la aku kena campak belah KL ka Kelantan ka, my speech will be totally the same. Mungkin akan control sikit kadar kepekatan bahasa tu, but still tak ada maknanya nak cakap Key-el.

Teringat pulak waktu member belah Selatan datang tidur rumah tok. Tok ni pantang diajak bersembang, memang dia suka. Cakap la hang dari tengahari sampai ke petang, dia takkan stop. Tok punya semangat cerita pung pang pung pang, tangan naik sana sini, aku nampak Katty kat sebelah menyiku Wan. Tak faham certain part pasal ada vocab Kedah yang dia tak familiar. Hahaha. Lawak. Tapi dorang bagus. Layan je lah tok cakap apa pun. Angguk angguk.

Instead of sweet sour, tok sebut 'sweat sa-wa' =,=' Comel kan? Hohohoho.

Introducing my only tok. Ma'am besar Saudah.

9 comments:

cara pemesanan trica jus said...

Inspiratif...!

NIZAM said...

personal blog lebih dekat dgn kita kan. bila baca mesti nk browse lagik dan lagi. sbb biasa isu tu smbung2 n ada kaitan.

ceriterasibudakmanis said...

She still sehat lahh.

ceriterasibudakmanis said...

She still sehat lahh.

ceriterasibudakmanis said...

She still sehat lahh.

ceriterasibudakmanis said...

She still sehat lahh.

aReLaN said...

hehehe...stiap orang ada tujuan blogging masing2 kan.saya pon suka yang personal.lebih relax nak baca.tak sarat.payah gak bila pekat sangat loghat tu.hahaha..kang ada lak orang tak paham atau salah paham

eDdY said...

blog ko mmg aq x kan pernah bosan baca z@ck..hehe
nyway..ma'am besar tu..hehe :)

Cik NurulZaty said...

yea.kita sama la kak zack

accent utagha x leh nk ilang,.

abis ngn sume org zaty lanatak je ckap utagha..haha

ada sorg member org ganu. dia pnah mngaku. ada satu ketika tu. dia x paham satu apa pun zaty ckp masa dlm keta. aiyookk

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger