Online users

Follower

Monday, February 4, 2013

Rambut kusut

Nothing much that I did today. Usual chores. Bangun tidur, kemas rumah, basuh pinggan mangkuk,tengok tv,baca novel, tolong tok masak, online. That's all I did. Repeatedly sampai la malam kejap lagi. My life is boring at the moment. There's no rainy days in Alor Setar lately.Last hujan tahun lepas kot. The weather is so hot you end up facing the fan all the time! Hot and dry. Semalam ada nampak mendung sikit. Hati dah syok dah ingatkan nak hujan. Sekali, tak hujan pun.Hampa.Huhu.

Rambut aku semakin rosak. Tak tahu la sebab silap pakai shampoo ke atau pun aku ni tak reti jaga rambut. Tapi dulu rambut aku okay je except for gugur. Itu memang tak boleh nak buat apa la.Even pakar rambut pun ada cakap, fenomena rambut gugur setiap hari adalah normal. Tapi, bila terlalu banyak yang gugur, itu yang jadi masalah. Teringat info yang aku baca dari blog ceeramoon. Dia cakap seeloknya selepas shampoo rambut, kita jangan sikat rambut. Biar dia kering sendiri. Lagi satu, selalu tukar shampoo. Jangan stick to satu brand saja. I've been changing my shampoo tapi still, rambut tak okay jugak. Dulu aku pengguna setia Sunsilk. Lepas tu, aku tukar Loreal.Ni zaman aku kat Welly la. Lepas tu balik sini, aku pakai Palmolive pulak. Sekarang, back to basic, Sunsilk. After shampoo, rambut memang cantik. Lembut je. Tapi esoknya, mula nak kusut balik. Mungkin habit suka kepit rambut menyebabkan rambut aku kusut kot.

Korang ada pendapat tak macam mana nak elak rambut kusut? Especially untuk orang yang berhijab macam aku ni. Stress mak noks setiap kali sikat rambut, tersekat. Tak smooth.Huhuhu.

3 comments:

che_puang hafiza said...

Try Dove Intensive Repair.
Full set, termasuk Shampoo, Conditioner, Night Treatment n Leave On Moisturizer.

It's works for me (at least) =D

Rambut akak kerinting,
lagi susah nak menten,
dengan gugurnya,
dengan bercabangnya,
dengan kusutnya,

Tapi bila guna Dove, rambut jadi ok.
Try lah :)

[z@ck] said...

che puang hafiza..
ye ke? okay.lepas habis shampoo ni, saya try dove pulak =) thank you for the info

eDdY said...

aku rase pakai je minyak rambut..ok kot..hehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger