Online users

Follower

Thursday, April 30, 2009

Rumah tok menghadap jalan raya

Mood nak balik kampung.Jadi aku saja nak tunjuk kau rumah tok aku. Kalau kat kedah, tok tu merujuk kepada nenek perempuan.Kalau lelaki pula, tokwan atau wan.Ada faham? Kat rumah ni la tempat kami adik beradik berkumpul time raya. Cukup seronok kumpul ramai-ramai.Tok aku pula anak dia semua lelaki, jadi sedikit advantage la bila pagi raya, semua balik sini dulu.Lepas tu, baru pergi ziarah rumah sedara yang lain belah perempuan.

Kalau kau perasan, dekat corner sebelah kiri kau, ada buaian kan.Kat situ la aku duk melayan perasaan petang-petang.Sambil tengok adik-adik aku duk main aci ligan.Buaian tu dah lama.Sejak aku kecil lagi dah ada.Bila berkarat sikit, tok aku upah jiran tolong catkan balik buaian tu.

Close up sikit rupa buaian.Rumah kau ada ke? Hahaha.By the way, that's my little sister, Zulaikha.Dah besaq dah dia.

Kat atas rumah pula kalau kau perasan ada loteng.Spooky gila loteng rumah tok aku ni.Dulu time kecil-kecil, aku dan cousin aku selalu make up story pasal loteng tu.Cakap ada hantu la,nampak mata duk pandang kitorang la, macam-macam la.Saja nak takutkan cousin-cousin yang kecil daripada aku.Last-last, aku yang takut balik.Hahaha.

Rumah tok menghadap jalan raya.Asalnya rumah tok aku dalam kampung, tapi sebab Kedah Maju 2010 kan,habis semua rupa kampung hilang.Tengah-tengah malam asyik dengar bunyi orang racing.Lepas tu, ne no ne noo..accident.Padan muka.

Esok nak balik rumah.Wah.Tak sabarnya nak jumpa tv! Nak tengok tv sampai meletup.Boleh?

p/s : Bangga dengan rumah tok aku.Susah nak jumpa rumah macam ni kat tengah-tengah pekan.

p/s/s :Betul ke Kedah maju? hurm...

18 comments:

Att said...

bestnye nk blk..hehe..slmt balik..take care ye

adalicious said...

skg 2009. kedah maju 2010 zack, taun dpn.heheh

mucuk shomot said...

umah mak metua cuk pong kt kedah..nun di pokok sena..ni kt area mana? kita tgk taun dpn dia maju x? kui3..

Mr Daha said...

Best gler umah tok ko. nampak grand je.. tingkap beso tu.. he3. Buai tu nampak cambest je.. uma aku xda buai la.. tringin nak satu. leh wat layan prasaan.. :P

Ati2 balik ye.. :)

AkuAyie said...

"Tengah-tengah malam asyik dengar bunyi orang racing.Lepas tu, ne no ne noo..accident.Padan muka"Ahaha...gelak gulin2..

QisTina said...

best giler umah nenek ko..
ancient and historical..hehe

theBluesman said...

Hi Z@ck,
Thanks for sharing the picture of yr grandmas residence. It certainly is very nice. There aren't that many such beautifully constructed house anymore.

mR SyamEL said...

hahaha....
kt mana umah tok ang z??
area mana??
kot2 leh snggh ke...
ahaha...

[z@ck] said...

Att : att pn balik umah gak kan..hehehe..slamat pulang!

adalicious: maju dari segi pa?tak nampak pun.hahaha

mucuk shomot: ni kat area anak bukit.kat airport kepala batas,alor setar.

[z@ck] said...

Mr Daha : Aku pelik umah tok aku ni kat setiap penjuru rumah, ada cm cebisan kain batik tau x..eee..ko nk kaik buaian?? cm lawak je..hahaha

AkuAyie : itu adalah kenyataan.aku tak tipu.hahahaha..

Qistina: Ingat Melaka je ke historical..hehehe

[z@ck] said...

bluesman :u're welcome.. =)

mr syamel :titi gajah.alaa..kat airport..mai pekena nasi umah ak naa

farah haris said...

hoho. cantek..
erk..umah tok zack yg cantek ok. lalala~ hehehe =P

kuikui said...

ahahahaha..
umah ak x dak boyan tuh..
huhuhhuh..
tingat kecik2 lu da la boyan tuh
tp kt umah jiran kot..hehehe..

[z@ck] said...

farah : hahaha..alaa..ngaku je la zack cantik! hehehe

kuikui: kira ko tumpang umah jiran ko untuk men boyan la ek...cian..heheh

kema hafilah said...

kem slm tok ang...
sonok nya balik!!

azra said...

bez arr

Pamee CliQue said...

umah tok kat mama z???

Just Me said...

salam..ooo..patut la mcm pnh nmpak ja umah tok awk tu... nnt cuti panjang leh la singgah jap kan..?awk masak sedap2....

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger