Online users

Follower

Tuesday, July 7, 2009

Petra, Jordan

Entrance Petra, Jordan

Entah kenapa tadi, aku excited nak google pasal 7 wonders of the world.Sekarang ni dorang pakai vote pula untuk tentukan 7 wonders tu.And the last selection is pada tahun 2007 kot if tak silap.Maka, tujuh yang terpilih ialah:

1) Taj Mahal, India.
2) Colosseum, Italy
3) Machu Picchu, Peru
4) Cichen Itza, Mexico
5) Petra, Jordan
6) Christ Redeemer, Brazil
7) Great Wall of China

Antara yang paling aku suka ialah Petra yang terletak kat Jordan.Lebih dikenali sebagai 'lost city', bangunan ni dah jadi satu tarikan pelancongan untuk Jordan.Kira siapa-siapa nak pergi melancong kat sini boleh la.

Waktu malam, dorang akan bakar 2000 lilin disepanjang jalan dalam Petra yang akan bawa korang ke bilik bawah tanah yang dipercayai ada harta karun.Fuuh..best tuh.Feeling macam dalam filem gitu.Aku tak tipu ni.Betul.Sila percaya.

Selain tu, dorang ada sediakan servis keldai dan unta untuk korang naik pusing-pusing sekitar Petra.Tak payah la korang susahkan diri nak jalan kaki kan.Buat penat badan ja.Dah lah panas.

Kalau nak best, korang disyorkan untuk pergi waktu tengahari rembang or lewat petang because pancaran matahari yang menyimbah bangunan ni mencantikkan view Petra.Sesuai sangat untuk orang yang ada DLSR, yang suka bergambar ni.Disebabkan kecantikan tempat ni, maka banyaklah producer-producer filem mai buat shooting kat sini, macam cerita Indiana Jones.

By the way, korang tak rasa ke tempat ni macam ada dalam scene Transformer 2? Time Sam Witwicky pergi cari Prime tomb tu? Cuba recall balik.Hehehe.Aku rasa entrance kat atas ni look similar dalam movie tu.Betul tak?

Nanti aku review 7 wonders yang lain pulak.Toodles.

13 comments:

adawiah.zaini said...

btoi la. mcm dlm transformers. tp yg tu kt mesir kan.

mamma mia! said...

yup. mmg ade pun.

joegrimjow said...

taun ni
xpon taun depan

[z@ck] said...

adawiah.zaini : mesir ngn jordan jiran kot.hahaha

mamma mia :bingo!

joegrimjow:nak pegi jordan ke? woooh..nak ikut!

Akmal Hakim said...

hurm, cam menarik je tmp ni..
best bt tmp honeymoon ni..
waa~~ ;p

angahpikah said...

apa kata kita wat reunion PDRm kt situ? pasti ngancm..hehehehe

Att Ashburn said...

uih..review mcm dh gi..hehe..

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O


nice info...
leh wat assingment tang ni..
hahahha

QisTina said...

wah..entry cam discovery channel lak.
time kasih.
banyak Tina belajar arinie.
heee..

[z@ck] said...

Akmal Hakim : nk p honeymoon bley..tp make sure poket penuh dulu la..hihihi

angahpikah : hoih.melampau tu.ang sponsor bley la..

Att : hahaha..membaca amalan mulia.memberi info kpd org lg mulia amalannya..hihihi

[z@ck] said...

Mr Syazwan : Fuyyoohh..ad gak ke assgnment review2 place ni..

Qistina : discovery channel kena bayar.yg ni free of charge..hihihi

Orang Senyap said...

macam mana 7 wonders nie tercipta memang tak tercapai dek akal kalo nak difikir2kan pun..

orang dulu sudah jauh bertamadun dari pelbagai aspek, tapi sayang semua tue tak diturnkan pada anak2 cucu sekarng nie..

[z@ck] said...

orang senyap : kuasa Tuhan memang xde tandingan..mmg x dpt fikir cm ne dorg ley bina bgunan besar2 cm 2..org skang ni terlbey bertamadun..hihihi

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger