Online users

Follower

Tuesday, August 18, 2009

Nak naik tangan, that's not my style

Selesai sudah presentation Classroom Management.Menjadi kumpulan yang agak-agak akhir untuk present adalah sangat menyeksa jiwa dan batin. Lepas ni aku prefer untuk jadi yang terawal pula. Balas dendam.Hahaha.

Isu yang dibangkitkan tadi adalah mengenai practices of reward and punishment in the Malaysian classroom.Bila emosi mengatasi segalanya, maka berlakulah adegan pukul student guna record book, tunjal kepala student, tonyoh duster kat pipi, and ketuk kepala dorang guna stick wood. Susah nak percaya. Tapi, itulah realiti. Sebahagian daripada jenis punishment yang cikgu-cikgu sekarang guna.

Aku tak mengutuk perbuatan cikgu tu sebagai satu yang salah. Maybe cikgu tu sendiri dah tak tahu nak buat apa dengan budak-budak yang nakal ni. Student tu pula seronok sebab tengok cikgu ni naik angin. Maybe satu kepuasan bagi dorang dapat mock cikgu tu depan observer.Biasalah budak-budak ni suka seek attention kan. Dorang ni bukan peduli sangat dengan denda yang cikgu bagi. Siap boleh gelak-gelak lagi. Kurang asam betul.

Aku tak dapat bayang kalau aku yang kena semua ni. Macam mana nak buat budak-budak ni behave well eyh? Dah berapa banyak teori aku belajar. Tapi aku tak rasa semua teori applicable time aku mengajar nanti. Nak naik tangan, that's not my style. Even dengan adik-adik aku, aku senang lost temper, tapi dengan anak orang, aku tak berani. Kena bapa lawyer ke, tak pasal-pasal dapat surat saman sebab sentuh anak orang. Manja kan dorang sekarang ni.

Maybe aku just cerekah depa kuat-kuat. Biarlah first impression nampak kita cenge sikit. Baru dorang tak melawan.Sooner or later, dorang akan discover juga inner self kita macam mana kan.

p/s : Cerekah= tengking , cenge= garang

20 comments:

<< s| tED| >> said...

adakah guru sekarang takut kepada anak murid? atau takut kepada bapa murid? atau takut nanti esoknya muka anak murid keluar paper?
kesimpulannya.. murid sekarang manja!

imHepPie said...

owhh daku xkan naek tgn..kaki pon cukupla muahaha..

sbe kt sk tunku putra huuu

suezensuzanna said...

jangan naik tangan..naik kaki takpe..:D

oranglidi said...

kalau lastik guna getah ok gak. manja skit kan?

ChePah said...

huhu..ang jerkah kuat2,jegey2 sket bijik mata,cekak pinggang,bwk rotan ala2 mas idayu dlm mentor tuh..cnfirm bdk2 gerun..hehe

I_Hate_Lolipop said...

xleh angkat tangan apa lagi angkat kaki !

Boo™ said...

skrg sush dh ckgu nk pkul2 budk,sentuh siket kne saman.

QisTina said...

kalo xnak dgr ckp ckp cikgu,
bole jalan,
bole blah..
hahaha..
same with me,
angkat tgn is not my style.
ohh am i too nice??
hehe..

~ceRRy beRRy~ said...

eh2 kamo..
betul la..ifa pn cam berdebar-debar nk prac nih..
dah la kene dak2 sek men..
sumenye besar2 dr ifa..
nk rotan pn tkt x smpi jek..hik2..
takut..takut..

Arteta said...

Dulu pn ada ckg yang menggunakkan cincin utk murid2nya yg dtg lewat msk kelas Kemahiran Hidup sek rend..
ckg mana la agak2nya 2?
haha

Att Ashburn said...

cikgu waktu crm att mmg garang..stu bonus plak huhu.. at pun mmg x berani angkt tgn dgn anak org..

Luth Textile said...

nak kena saman?
WTF.. cikgu2 skrg takleh la nak kasar mcm cikgu dulu2

[z@ck] said...

tedi..
cikgu tak takut murid..tapi takut kepada kuasa yang disalahgunakan..kita ni cikgu je..tak mampu nak melawan org2 yang lebih tinggi pangkatnya kan..huhuhu

imheppie..
oic..tunku putra tu kat mana eyh..da lupa dah..hehehehe

[z@ck] said...

suezen suzanna..
hoh..x brani2..kang kia lak yg makan penyepak..=P

oranglidi..
bagi lastik? hahah..orait gak tu..tak naik tangan tu..hihihi

chepah..
betul gak tu..kita main psiko dengan bdak2 kan..baru depa takut.. =)

[z@ck] said...

i hate lolipop..
erm..yup..true..tp ad ke org yg angkat kaki kat student? gila melampau..huhuh

Boo..
masak pulak nak membayar saman pukul anak org..huhuh..

qistina..
bukan too nice..tp kita fkir positif je la..klu bt cm 2 x bg manfaat pape pn pd kita..klu denda soh blanja nasi lemak tu..orait gak la kan..hahaha

[z@ck] said...

cerry berry..
masuk sek men kena guna approach lain dah..dorg x mkan saman dah dengan rotan2 ni..byk kena main dengan psikologi dorang..lagi mencabar rs nya ngaja sekolah menengah..btw.gud luck..!

arteta..
smpi skang still menten luku pala budak dengan cincin ka..hehehe..kira orait la tu dari bg lempang kt student kan..hihihi..i miss cikgu azmi!

Att Ashburn..
mmg pun..klu mak bapak sendiri yg kasi green light..x ksah sgt nak naik tangan..tp better elakkan la kot..

Luth textile..
wak nnt da ad anak..jgn duk spoilkan dia sgt ok.. =)

lucky said...

cubit cket xpe kot..? hoho..
tringat time skul dlu.. slalu kne cubit n teach add math sbb xciap kje die.. adess.. skt smpai xley nk agkt tgn woo.. lebam ciap.. adess...

[z@ck] said...

lucky...
hehehe..sama la ngn ckgu add math akk..grg bebenor..x ley jwb skit..cubiiiittt..hehehe

Redbloodsnow said...

oooo cikgu rupernyer cik zack kte neh ek. hemrppphh...budak² skrg mmg kbykkn nyer kuang ajaq arr ngn ckigu dear..

klo die rotan, kang ngiyau plak dorg ngadu ngan parents dorg ek...alahaiiii...

Arteta said...

hang miss kat ayh ak ja?
kat ak dak?
campai ati ang
nie yg nak merajuk nie xmau kuaq dgn hg
hg kuaq ja dgn pek...

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger