Online users

Follower

Tuesday, November 17, 2009

Buat keputusan sendiri

Manusia memang macam ni. Bila diberi peluang untuk buat keputusan sendiri, secara automatiknya kita akan jadi tak reti nak buat keputusan.

Contoh :

Kamu boleh pilih subjek elektif yang kamu nak. Kami bagi range subjek, kamu pilih. Senang cerita subjek yang kamu rasa enjoy untuk dipelajari dan dirasakan dapat improve diri kamu.

Wah! Syoknya dapat pilih subjek yang kita minat. Konon diri tak dipaksa untuk belajar benda yang kita tak suka la.Bila tengok range of subject yang di offer, terus jadi blank. Mana satu? Nak ambil language ke? Or writing? Education? Linguistic? Hoh.Rasa macam semua tak suit dengan kehendak diri sendiri.Kadang-kadang jadi tamak haloba. Nak belajar other language seperti Japanese or Spanish sedangkan diri sendiri sedar yang writing skills pun still tunggang terbalik grammar and sentence structure.Ada hati nak belajar bahasa asing lain.Berbelah bahagi nak ambil yang mana satu. Memang la belajar apa pun, kita akan gain something from it no matter how hard it is. Kalau boleh, nak belajar semua.Nak jadi ilmuan negara.Orang tanya apa pun, boleh jawab dengan confident sambil buat muka bangga.

Inilah masalahnya bila diberi peluang untuk buat keputusan sendiri. I mean, in terms of academic performance sebab bagi aku, they know better than us. Dorang tahu kekuatan dan kelemahan kita dekat mana. Kalau kita dah bagus dekat writing, why must we waste our time learning something yang kita dah master kan? Better we go for something yang kita tak pernah belajar. Nak jadi ilmuan ni. Ilmu harus penuh di dada.

Aku prefer dorang yang tetapkan subjek untuk aku rather than aku sendiri yang kena buat keputusan because i'm bad at it. Aku tak tahu potensi diri aku di mana. Serius. Orang selalu cakap, diri sendiri lebih mengetahui apa yang dikehendaki tapi tak bagi aku. Kadang-kadang orang lain yang kena make decision for me so that aku tak rasa bersalah sangat bila aku tak dapat skor. Boleh salahkan orang yang buat keputusan untuk aku tu. Hahaha.

Kalau korang pula, korang prefer macam mana? Pilih sendiri or orang lain yang tetapkan?

14 comments:

imHepPie said...

aku pon susah nk wt pilihan mesti kene tepon mak ayh dlu

sI tEDI said...

zack.. aku cuma nak cakap.. keputusan ko tuko layout ni mmg berbaloi!!

ekekkekekke

[z@ck] said...

imheppie..
ha..tau x pe..selagi boleh tanya org..selagi tu ak akan tnya..kdg2 diri sndiri biol..x dpt berfikir dgn betul..kna tnya pndapat org lain..

si tedi..
memang berbaloi baloi..ahaha

Fatt Chin Choy said...

aku pun mcm ko dulu
last2 ambik jer mana nampak best
haha

[z@ck] said...

fatt chin choy..
agak2 klu nk cari pasangan hidup..boleh guna tak formula ni..suh mak bapak tolong carikan?

♥chentaMAYA™ said...

gile lame aq xsggh sini tao!
da lawa gile page ko!
hee~

urm!
kalo aq pilih sdrik pown ok!
sbb t kalo xley jwb salahkan diri sndrik!hee~

[z@ck] said...

chentaMAYA..
hikhikhik..thanks..=)

[z@ck] said...

chentaMAYA..
hikhikhik..thanks..=)

Redbloodsnow said...

a'ah yunk..same goes with me. Zie more prefer org yg tetapkan subjek utk zie. takut nnti mata rambang pilih subjek sendiri alih² di luar kepandaian sendiri...adehhh. Regret it time zie pilih subjek account time form 4 dulu.susah giler weh...

s h a r v i na said...

cantik la page baru! ;)
da x berat..ehe..
opss, sorry! mcm over je komplen2.. ;)

nway, tahniah dpt choose pe yg u minat! ;)

Softtouch [Hanim] said...

sama lah ngan akak ssh nak buat keputusan sendiri..xyakin sbenarnya ngan diri ini....sdgkan bila tanya nak mkn kat mana pun akak x tau nk ckp ape...he he he

DilOt said...

tukar layout?ok ok..

kalau aku..baling dadula..dah tak tau nak buat pilihan yg mane satu..

Zuewairy said...

cantik gambo~

░♥si lampu neon♥░ said...

seronok giler kot.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger