Online users

Follower

Saturday, December 19, 2009

Tak pandai bawa kereta

Rasa tertekan tak kalau kau ada kereta tersadai dekat rumah tapi kau tak ada capability nak drive kereta tu? Sebelum ni, time tak ada kereta, kau merungut susah nak keluar ke pekan, panas nak tunggu bas, asyik berangan kalau ada kereta kan senang nak keluar itu ini. Bila ada kereta, kau cuak nak bawa.Ha..Itulah yang aku rasa sekarang.

Aku ada masalah sikit dengan kereta manual ni. Gelabah ayam tak tentu pasal. Lepas aku dapat lesen P dua tahun lepas, aku dah tak bawa kereta sebab rumah tok memang tak ada kereta. Memang jarang praktis bawa la.Sebelum ni kalau pergi mana-mana pun depends kat public transport. Kalau bawa pun, tak pernahnya sampai ke destinasi. Halfway jalan, minta orang ganti. Tak confident. Dari kau bahayakan nyawa penumpang lain, baik minta yang expert handle kan.

Baru-baru ini, Izzati minta aku drive kereta dia. Saja nak bagi aku biasa balik dengan kereta manual. Dah lah drive tengah-tengah malam, memang berpeluh habis satu badan even cuaca sejuk. Aku hyperhidrosis. Tangan dan kaki senang berpeluh tak kira masa. Tapi, kalau time nervous lagi banyak peluh merembes.

Actually, aku mampu drive manual cuma aku tak yakin dengan diri sendiri.Terlalu risau sangat takut tak dapat nak main clutch dan minyak, takut gear tak masuk la pe la. Macam mak nenek kan?

Teruk weyh aku kena bahan dengan 'bisnesman' sebab tak pandai bawa manual. Memang kaw kaw dia perli aku. Macam taik je. Tsk.

27 comments:

avid gunner said...

ah...standard la tu...budak pompuan kelas aku nak isi minyak keta sendiri pun suruh dak laki...

izzad b* said...

hahaha samelah sampai sekarang xreti nak bawak, takut, harta org..

sI tEDI said...

aku x pernah drive auto..
tp tulah org kate.. bila dah bawa aotu mmg x leh bawak manual.. x kondipen.

sI tEDI said...

aku x pernah drive auto..
tp tulah org kate.. bila dah bawa aotu mmg x leh bawak manual.. x kondipen.

shedah and fakhri said...

hahha
kmi ta reti bwk auto
klu bwk sure kaki ta blh duk diam
rs cm nak tekan clutch
-shedah-

Cik Dila said...

same r..kereta ferrari aku kat bawah rumah dah berkarat dah..takde orang nak guna..(tipu je)..

bagus la da ada lesen..aku y dah tua bangka ni tahun depan baru nak terhegeh2 belajar mandu..huuhu

*f@ryh@* said...

zack same cam ieha..takot nk bawak kete manual..tapi kete auto boleh jalan la jugak..serius serender klu suh bwk manual

cik zatil said...

salam...singgah singah z..

salam kenalan dear! setuju sangat-sangat memang trtekan kalau ada kete tapi tak leh nak drive..huhu..

samelaa.. saya agak fobia cket nak drive sbb penah xcident sekali tuh.. penag gak drive tapi cam prefer duk belakang je..hehehe..

sekarang lagi dasat dah tak pandai sgt manual sbb kat umah semua kete auto.. :)

Ries Lee said...

rumah saya ader basikal jer.
tak kenal apa itu kereta.
dasat tak?

'AQILAH said...

ko kene beranikan. aku lebih suka bawak kereta sorang2, sebab kalau salah tak de orang tau...heee

joegrimjow said...

cni ada je kete
tp manual
so
xbawak r
sbb ley bawak auto je
erkk

princess hearty said...

hahaha... ak msa test orait la bawak manual. tp keta mama auto. so now mmg tak leh bwk manual dh. tp keta sewa kt u suma manual. mmg tak leh nk sewa la...
huhuhu

♥chentaMAYA™ said...

lps nie harus berani2 skit tok bwk ok!
da 2 taon tggl mmg la~

-itu gadis- said...

take it easy ^_^..lme2 confident punyer!

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku dah 3tahun lebeh xbwk keta
lesen boh dlm frame je haha

Peri PiA said...

pelan2,kena selalu drive.siape2 pon mase mula2 pegang stereng mmg rase xyakin takut sume.A ja!Fighting!

messyremo said...

rilek r..
nnt lame2 biasa r..
aku dulu pun cm tu gak...
tp bile dah biasa bwk,okae jek~

cik EPAL said...

siapakah bisnesman itu?? :)

NurulAmnie said...

sbijik cm aku rasa. cuma bezanya aku x reti bawak moto. haha...
lesen moto tarak. tp sekurang2nya kne la reti bawak kan? time minyak kreta tarak, mule la rasa resah."apasal x reti bawa moto?!" minyak moto nk isi baru rm4 kot. (",-) haih...rugi rugi..

wauw..memandu sambil berpeluh. haha... ok la. respek sama lu. aku dah luper nk bawa kreta manual cmne.. huhuhu. xde confidence nk stat gerakkan kreta. takut kreta tetibe enjin mati.. hehehe

miss bla bla said...

knp aku yg terasa mcm dlm diri ko je ni?? aku pon wei..sedih wei lesen dh bkarat tp manual hampeh..bapak aku pulak x bg bwk auto sbb kete auto bapak aku bsr..so skrg aku bsara sementara nk dptkan kompident yg tggi..

pastu aku skrg tgh tensen nk kuar rumah sbb org mst tny, aik knp x bwk kete?kete bnyk kat umh,yelah bnyk, kete cntrol adik aku

miss bla bla said...

knp aku yg terasa mcm dlm diri ko je ni?? aku pon wei..sedih wei lesen dh bkarat tp manual hampeh..bapak aku pulak x bg bwk auto sbb kete auto bapak aku bsr..so skrg aku bsara sementara nk dptkan kompident yg tggi..

pastu aku skrg tgh tensen nk kuar rumah sbb org mst tny, aik knp x bwk kete?kete bnyk kat umh,yelah bnyk, kete cntrol adik aku

Eazy Izzuddin said...

kuat kan keyakinan..
cam adek gurl eazy pun gelabah drve manual
tp relax je bwk
hehe
xD

btw
Vote For Me

http://www.broframestone.com/2009/12/bfundi-bloggers-dengan-broframestone/

Thanks so much
hehe
xD

kuokuoyon said...

SAMA.hyperhidrosis.segan kdg2 nk slm ngn org.

ini blog wirdah said...

firah..!
akak lagik la.bkn stakat tak reti,lesen pon tadak lagi.
hahah..takot doe nak amek lesen.
takot kene marah dgn ckg tu.

kawie2020 said...

hehehehehe.. lama2 bawak cekap arr tuh...

p/s: practice makes perfect...

Softtouch [Hanim] said...

akak plak dah lupe nk bwk manual..kalu bwk pun rase xkonfiden..baik xyah bwk..mgkin sbb dah lama xdrive manual kan..

PinQib said...

ak ada lesen pun x pnah bawk kete.,
heheh.
mati camtuh jee,.
hope not

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger