Online users

Follower

Sunday, December 6, 2009

Tenggiling dalam BI apa?


Saja nak test adik aku.

Aku : Ika, tenggiling dalam bahasa Inggeris apa?

Ika : Aa? Tenggiling ek? Sat..nak pikiaq.

(Tekan-tekan kepala dekat bantal.Sungguh-sungguh ni)


Aku : Lekaih la.

Ika : Scorpion ek?

Aku : Weyh. Scorpion wak lu. Tu kala jengking.


Ika : Ehehehe. Erm. Habis tu apa?

Aku : Entah. Akak pun tak tahu.


Bukan nak kata la beb.Bab verb, adjective,preposition, conjunction sumpah aku hebat. Bila mai time untuk namakan sayur dan haiwan yang jarang masuk dalam ujian darjah 1-6, terus fail. Gelabah kau buka kamus BM-BI. Hairan kan? Word-word bombastic macam prerequisite, heterogeneous, persistent kita tahu maksudnya. Tapi, benda basic macam ni kita tertinggal nak explore. Salah siapa? Cikgu sekolah ke diri sendiri?

Nak ajar budak sekolah rendah kena tahu semua benda. Kang anak murid tanya,

Teacher..teacher..what is Jebon in English?

I'll figure it out later.

Ok. Aku nak beli kamus bergambar esok. Serius ni. At least nanti bila pergi Wellington, I tak blur bila pandang tag sayur-sayuran.Silap haribulan boleh jadi Jamie Oliver, buat program masakan sendiri.Dah kenal semua jenis sayur in English.By the way, aku tak dapat cari maksud kailan. Tolong aku carikan maksudnya.Hurm. Lama tak makan kailan ikan masin.

p/s: Tenggiling= Pangolin.

30 comments:

Solehah said...

hehe..kene rajin tgk rancangan masakan mat saleh gak gini..

Zuewairy said...

tenggiling.. uyoooo....

xterpikir lakkan..

[z@ck] said...

Solehah..
hahaha..tau xpe..biar cekang sikit vocab..

Zuewairy..
tau x pe.. =P

JMR said...

haah kan..apa ek..steamroll ker?hehehe

angah iza said...

hehehhehe....nak uji adik tp akak nye pon x tau...
rasa nye salah cikgu masa sekolah dulu kot
ahhahahah

LORD ZARA 札拉 said...

boleh ajak tenggiling berguling tak?

Precious said...

Teacher, lion is salt! heheheeee - singa garam(garang).
Eh ehhh ... jom join kontes Hidup Berani Untuk Gagal. RM5 sudah pasti. Mungkin dapat banyak $$$$ lagi ... Jom!!

Zarpeno said...

slalu aku kata pangolin.sama ka dak

Mard said...
This comment has been removed by the author.
Mard said...

it shows that even the best teachers are only HUMAN... we can't possibly know every word or every single fact that exist... bukan nak mengelak.

tenggiling = pangolin

denaihati said...

cara untuk subscribe email tu mudah je. di sidebar kanan tu ada kotak joom daftar. masuk kan email dan klik subscribe.

Lala said...

gila hebat ah terer bab2 verb!!salute!!!!huhhu...oh,baru tahu tenggiling tu ape dlm english...huhuh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hahahaha tue la kan..kompom meraban cari maksud dalam kamus..akak pun xtaw panggil apa tenggiling dalam BI..nasib baik zack kasi jawapan..pas nie taw dah la...hehehehehe

sI tEDI said...

he he he he.. tol.. tol..

adik aku ari tu nampak babi hutan.. boleh lak spontan je cakap,

tenggiling!!! kondipen sungguh!

hBz said...

haha..alfulus kot. betul?

zaza said...

hehe...logik gak an...
kalo tnyer aku pun gelabah jg...
silap2 aku jwb benda lain dohh....

PinQib said...

memang di syor beli kamus tuh., aku pun lemah gakkk!~

Judiene said...

arini aku berjaya tambah satu lagi vocab aku, makna tenggiling dlm BI
hahaha
selama ni aku ingat dowg pggl teng-gleng (slang ni)
hahaha!

=)

oranglidi said...

cis.. wa ingatkan tenggiling la dalam inglish.. slamat ber bulan bahasa bm!

mamma mia! said...

aku da bli kmus bgmbr knk2 bm-bi-arab

HonEyBuNNy said...

ngeh3..beli jgn xbli..bgs tol...wat persediaan sblm p...hiihi..bwa bekal byk2 p sna nti..hiih

Lovely Emy said...

haha, oh, ikan dory tu ikan apa ek.??

boleh cari kan kat kamus x.? :p sedap jg dory fish tu masa try kat fish market, hehee..

adawiah.zaini said...

belacan apa ek dlm b.i. hehehe

[z@ck] said...

JMR..
apasal ko x kata swissroll je? sedap tu..ahaha

angah iza..
adess..tu la pasal..ingtkan budak2 skang advance..tp sama ja macam kita..huhuhu

LORD ZARA..
ak geli la tgok tenggiling berguling..huhuhu

[z@ck] said...

Precious..
will do some time..jgn riso.. =)

Mard..
betul tu..takut juga nnt bila masuk kelas bdak2 tnya soklah pelik2..huhuhu

Lala..
ye..tenggiling is pangolin..

[z@ck] said...

Zarpeno..
wah! hebat kamu..100 markah untuk kamu?

Purplelicious..
lepas ni turun plak kat bakal anak ek..hehehe

si tedi..
adik ko lagi kronik..ahahaha

hBz..
apa ko ngarut ni..ahahaha

[z@ck] said...

zaza..
tau pn risau..ehehe

PinQib..
back to basic.. =P

Judiene..
jgn bt ajaran sesat boleh dak..hihihi

oranglidi..
ni lg sorg..pangolin ok..

[z@ck] said...

mamma mia..
ak pn nk kna beli nnt..

HoneyBunny..
bekal makanan ka..ehehe

Lovely Emy..
nnt ak cari ek..

adawiah.zaini..
be-la-chan..ahahaha

amalina binti anuar said...

good idea gak tu kan. kita mne tau sume nama haiwan ngan sayuran. sye pon rasa nk beli kamus bergmbr gak la.

Redbloodsnow said...

hahaha..tergelak z bc jawap adik zack tuh taw. ade kah scropion dikatenya..hahaha. so funny okeh ready both of u nyer conversation tuh..hikss

to tell u the truth...me pun also x taw weh...kihkihkih :P

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger