Online users

Follower

Sunday, January 17, 2010

Berbasikal di Taman Botani.

Sudah lama rasanya tak mengayuh basikal. Seingat aku, last aku kayuh basikal sewaktu usia aku 16 tahun. Wah. Dah 5 tahun tak naik basikal!Dulu waktu zaman sekolah rendah, tiap-tiap hari kayuh basikal naik bukit. Sampai putuih la rantai basikal tu. Tayar berpuluh kali pancit. Terpaksa sorong basikal pergi kedai apek isi angin. Kadang-kadang terpaksa tukar tiub tayar sebab pancit tahap teruk punya. Kadang-kadang kena tinggal basikal dekat kedai repair sebab tak ada duit nak bayaq. Terpaksa balik jalan kaki lepas tu kena marah dengan pengasuh. Huhuhu.Aku memang kasaq sikit dulu. Bawa basikal ibarat merempit. Lagi boleh kayuh, kayuh sampai hancuq basikal tu.

Kepada yang teka kat Putrajaya tu. Betul lah. Tapi, to be specific dekat Taman Botani. Kami kan pelancong. Kalau bukan sebab Att yang bawa, aku tak kan sampai dekat situ. Syok oh dapat kayuh basikal keliling Taman Botani. Sewa basikal Rm 4 sejam. Berbaloi-baloi. Ada basikal single dan double. Aku prefer ambil yang single sebab aku kan ganas bawa basikal. Kang kalau ambil yang double, kesian kat orang belakang aku. T_T

Sesungguhnya kawasan di dalam Taman Botani sangatlah cantik.Rasanya 1 jam yang diperuntukkan lebih banyak dihabiskan dengan shoot sana sini dari mengayuh basikal. Seat basikal rendah sangat. Aku dahlah panjang. Huhu.Tapi yang bestnya, time kami pi tu, tak ada manusia lain melainkan pekebun dan pekerja Taman Botani. Maka, kami boleh menjerit sesuka hati. Bawa basikal melelong pun tak ada yang pandang dan gelak.

So, kepada semua, aku pasti ramai yang tak pernah jejak masuk dalam Taman Botani ni. Jangan ingat Taman Botani ada pokok bunga ja. Lelaki hensem pun ada. Pakej 2 in 1. Rajin-rajinkan diri melawat tempat ini kalau singgah di Putrajaya. Asyik nak pi Alamanda ja. Bosan oh. Sekali sekala cubalah menikmati alam sekitar ciptaan Tuhan ini. Tak rugi. Malah aktiviti berkayuh akan menyumbang kepada pengecilan peha dan badan yang lebih sihat!Sungguh. Aku tak tipu.

Nah! Amik kau! Kami pelancong dari Johor dan Kedah. Jakun tak pernah ambil gambar tepi lake. Beginilah rupanya.Abaikan minah yang pakai jersey sama dengan aku tu. Sibuk je.

p/s:Aku tak berapa sihat.Selesema menyerang lagi. Sakit dan terus sakit. Hati pun makin kecik.Cepat terasa sekarang ni. Tak tahu kenapa. Hurm.

30 comments:

Fikri said...

waa, sakan nampak.
cantik benar taman botani tuh.
ramai tak kat sane hujung2 minggu camni?

AcanCapik said...

la, ingatkan kat bandung. muahaha...

oranglidi said...

mak aihh... lawa gk tmpat tu

Bungakopi said...

owh...adakah berbasikal boleh jadi tinggi?

dilot said...

wei..ko mmg setinggi gitu ke..ke ko tenggek atas batu or kerusi..hehe..

aku rasa berbasikal ni boleh wat peha kita mcm peha ayam...otot2 kat peha je naik nnt..hehe

AkU said...

dah agk dah..ngee~~

sI tEDI said...

cantiklah pemandangan dia.. atau ko amek dgn gunakan kamera yg mahal? ha ha ha ha.

aku tak tahu skill bawa basikal aku tu ada lg ke yak?

:P


cepat kecik hati? mmeh amek ati aku! besauu je ni!

Judiene said...

ehem ehem
patut la aku tgk ko smkn seksi skrg
ada petua rupanye
hahahaha

[z@ck] said...

Fikri..
time kitorg pergi weekdays..so tak tahulah ramai ke x org pergi time weekend..

AcanCapik..
hoh..gila kaya aku kalau pergi Bandung..hahaha

oranglidi..
orangnya tak lawa ka..heheh

Bungakopi..
erk..x kot..bergayut mungkin boleh tinggi..hahaha

PinQib said...

huh.
ak salah,'
zack klu ak ada masa,
leh je ak join ko kt KL tu..
secipiut je ni..
hayatilah mesia seblom ko ke sana!!

[z@ck] said...

dilot..
tak koser aku nak berdiri atas batu aih..itu memang original..heheh

AKu..
hehee..dah agak dah? macam tau je..

sitedi...
kamera murah je..kuasa mengedit yg bt tmpt tu nmpk cantik..ekeke

Judiene..
kahkahkahkah!!!

[z@ck] said...

PinQib..
tapi bukan ko ada kelas ke that time..

mYpRecious said...

lawanya shot gamba tuh.. biru sungguh langit di sane.. =))

deusXmachina® said...

aktiviti yg bagus
teringat dah lama tak naik basikal
erk888

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

zack.. ko tak sakit pinggang ke nek beskal seat rendah tu?

Sharinginfoz said...

seronok kan.. dah lama tak naik basikal ni...

Susah Ke Pengurusan Kewangan?????

Roti Canai 40 sen???

DoDu@HaHA said...

nak jeeer beli basikal rasanya.. tapi mahal arr pulak,,

Miss Eyda said...

best nya berbasikal. lama dh yak naik basikal. huhu

[z@ck] said...

myPrecious..
ekceli langit tak berapa biru pun..lepas edit baru biru betul..hehehe

deusXmachina..
mmg aktiviti yg bagus..menyihatkan badan =)

Oshinz..
sakit la..tertunduk2..hahaha

Sharinginfoz..
semua pakat duk nek kereta ja la ni..

Dodu@haha..
mahai ek..brapa?

Miss Eyda..
lepas ni pergi mintak pinjam basikal anak jiran ok..hehehe

AcanCapik said...

aku main sebat jer bandung. haha... nak makan mee bandung la...

[z@ck] said...

AcanCapik..
hahaha..pi la makan.. =P

AkU said...

tau2..sesaje kau xnak uat statement...ngee~~

NeenaAnuar said...

dah lama tak berbasikal... huhuhu...

kene pergi lah taman botani nie.. port amik gambar cun nieh! hehehe..

Att Ashburn said...

zack, rm2 je a=la. hehe..ahad and sabtu je rm4, itupun for 2 hours...
best x kayuh basikal? hehe..
ain kli att mai alor setar, bolehlah zack bw jln2 plak hehe

noor afzan said...

aik, tak pasan lak boleh berbasikal kat taman botani.
next time try la.=)

[z@ck] said...

AkU..
hehehe..bajet comey la tu =)

NeenaAnuar..
ajak encik teman kayuh basikal smbil shoot sana sini k..

Att Ashburn..
tggu zack ada kereta dulu la ea..heheh

noor afzan..
lepas ni da perasan boleh singgah ek..

AkU said...

erk~~
aku xnak ngaku..but..hg dh habaq lagu tuh..
aku terima ja la..
makasih..
ngee..

oranglidi said...

orangnya sudah tentu berseri lagi.. hehe..

@lone said...

selamat mendaki,.... genting tu,, tc and have fun there...

miss nina said...

wah..zack teringat saya taman tu pergi 2tahun lepas.
cantik sangat pemandangan di sana.
rugi sape tak pergi :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger