Online users

Follower

Tuesday, January 12, 2010

Yayasan Khazanah scholarship

Hari ini, Zulhasri akan menghadiri temuduga untuk scholarship Yayasan Khazanah. Hope he can make it through the 2nd stage. Petang semalam, aku message tanya khabar dia since hari Ahad dia dah pergi ke KL untuk hal interview ni. Aku tanya dia tengah buat apa. Pendek je balasan SMS dia, Study untuk interview esok. Pergh. Aku rasa time aku interview untuk masuk maktab, tak ada pula aku pulun study organisasi kerajaan dan sebagainya.Mungkin lain caranya kot.

Aku tak tahu sangat macam mana proses interview Khazanah ini dijalankan. Cuma yang aku dengar dari kawan aku yang pernah pergi, ada 4 stage semuanya. Setiap stage dorang akan tapis budak sampailah final stage, hanya beberapa orang saja yang dapat. Katanya Khazanah memang strict sikit dalam pemilihan pelajar ni.

Antara kos yang ditawarkan :

Business: Economics, Finance, Investment, Law, Actuarial Science.
Bio-medical sciences: Bio-engineering, Bio-informatics, Molecular Biology, Food technology, Genomics, Bio-technology.
Engineering: Electronics, Micro-electronics, Materials Science, Nanotechnology.

Student yang agak-agak berminat dengan kos lain selain yang ditawarkan tu, boleh apply dan akan diconsider oleh pihak Yayasan dan mereka akan dihantar ke UK or USA sahaja untuk pursue study.

"At Yayasan Khazanah, we don’t just select scholars with exceptional intelligence, drive and a track record of accomplishments; we look for potential leaders who can redefine the future."

Bunyi sangat gerun. Silap haribulan, adik aku jadi PM lepas ni.Hahaha.Anyone yang ada experience attend interview Khazanah, feel free to share your experience here ya.

24 comments:

izzahfarhana said...

haha aku ada pengalaman isi borang dia aja.cis ditolak.hahaha

Mawar_berduri said...

Good luck for him....

NeenaAnuar said...

Good luck and all the best to Zulhasri...

adaNiff said...

ade pengalaman interview kerja dgn Khazanah.

Alhamdulillah dapat. tapi terpaksa tolak coz mase tu dah dua minggu sambung masters. sayang jugak la sebab lepaskan peluang.

interview kerja dgn scholar maybe lain. tapi Khazanah mmg agak strict. =)

Sharinginfoz said...

good luck.. semoga dapat perform dengan baik....

RM3 Ribu Sebulan dengan Blog

Jom Baca Buku

Kapten Luffy said...

moto menarik
tp ada gak main org dalam tu. terutama ada pangkat. percayalah

[z@ck] said...

izzahfarhana..
kalau aku yg amik..konfirm kena rejek..trial SPM dapat 2A ja..hahah

Mawar_berduri..
thanks =)

NeenaAnuar..
thanks sis. =)

adaniff..
la..ye ke..mesti rasa rugi kan.huhuhu..bukan senang nak lepas Khazanah nye interview..

Sharinginfoz..
tocei2..

Kapten Luffy..
maksud ko..kabel?

Fikri said...

waa, hebat.
good luck ok!
do your best!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

gud luck eyh tuk dia :)

mud said...

mengapakah tiada architecture, mengapakah? :)

AkU said...

all the best..!!

oranglidi said...

stuju dengan luffy.. ada je permainan kabel ni..

dalam pemilihan ajk masjid pun ada, apatah lagi scholarship..

[z@ck] said...

Fikri..
weyh..bukan aku.adik aku..haha

suehann..
thanks =)

mud..
boleh apply..mana tau dapat..

AKU..
ok! thanks!

orang lidi..
erm..betul gak tu..selagi org tu ada kuasa dan wang..mcam2 boleh jadi..huhu

hans said...

aku baru nak minta tapi course aku tak ada pula dalam senarai tu
hahaha

[z@ck] said...

hans..
ko bt kosmetik kan..hahaha

dila said...

puyyooohhh...

anak beranak kau nanti belajar kat obersea semua r..

jeles aku..

k.A said...

aku tak tau pulak ada scholar Yayasan Khazanah.huh

Lala said...

wooo....pandai siot adik ko....
hurm..good luck for him.....
kwn aku masa sekolah dulu ade dpt scholarship khazanah ni...
but then xdpt fly sbb xmencapai ape yg khazanah nak...so continue la stdy kat mesia....dgr2 mmg susah nk dpt dr khazanah ni...mmg die pilih kaw2 punye student...mmg stdy gempak habes!!!!!

kojah said...

jomla...aku ada hal nk jumpa ko...hihi bape num tepon ko?

PinQib said...

yayasan khazanah [asal ak x penah dengo??]
huhu...
napa ehh??

mykid pun ak br tahu..
,muahaha//
apply untuk apa
muga adik ko succeed!

Mr.Clive said...

gempak doh!!! :D

saypOOL rafhtello said...

1st time dgr scholar ni..jakon!!

Zamz said...

emm susah gak nk dpt scholarship ni kan..

Anonymous said...

salam taa'ruf..
sya lpsn spm thun ni..
dn terpilih utk ke interview yayasan khazanah pada 14 April ni..
tp sya x mngetahui suasana interview yayasan khazanah memandangkan senior2 sya x prnh prgi interview 2.. harap akak sudi mmbntu.. adik kakak 2 dpt x?? bley email sya smiley_niagara@yahoo.com

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger