Online users

Follower

Monday, April 12, 2010

Pakai tudung

Si Polan : Kau kat sana memang pakai tudung gak ker?

Aku : Ha'ah. Kenapa?

Si Polan : Bagus la kau. Banyak girl yang bila sampai oversea terus off tudung.

Aku : Oh. No komen. Depends kat individu tu sendiri la. Kita tak boleh paksa.

Aku sedar aku ada tanggungjawab untuk menegur. Tapi, silap caranya ada yang terasa hati pula. Susah.Memang aku fail bab nak menegur orang sebab aku rasa diri sendiri pun still tunggang terbalik, ini kan pula nak menegur yang lain. Ibarat ibu ketam mengajar anaknya berjalan. Betul ke peribahasa ni?

Tok selalu pesan,

"Ingat sama dekat mama dengan abah. Jaga aurat.Jangan tambah seksa depa lagi dalam kubuq tu. Kesian kat depa."

Baiklah tok. Kadang-kadang manusia ini lalai termasuklah diri aku. Selalulah berpesan sesama kita. Ingat-memperingati amalan mulia.

17 comments:

Judiene said...

sesetengah org kalo pakai tudung lg menawan
selain tutup aurat, tambah lg seri muka
hehehe

[z@ck] said...

Judiene..
macam aku kan..kan kan..ahahaha!!

Whoopz said...

Baguihnya... X lupe pesan tok.. :)

I_Hate_Lolipop said...

aku suka tgk kau pakai tudung lilit2 pale tu...mcm mana ek.aku tak pandai.

Fatin Aliyya said...

go go kak firah.di mana bumi berpijka, di situ islam dijunjung.take care

[s][u][e][h][a][n][n] said...

alhamdulillah...selemah-lemah iman kita doakan jer orang yang camtu..sebb nak tegur orang ni mmg kita kna tgk betul2 diri kita..

kadang tu kita tegur, ade plak yang terasa, cakap kubur lain2..tapi x pe r sekurang2nya kita dah cakap perkara yang betul..

aku rasa sayu sgt dengan pesan tok hang tu... :(

Bb Hussain said...

bagus pesan tok tu..tudung bkn hanya utk di malaysia je kan..

ddYanie said...

sukung! sukung! sukung! wee...mOga sntiasa begitU..utk kamu, saya, dan mereka yg bergelar muslimah~ ^^

Chik chuMeLL said...

tetiba sayu hati rindu pd arwah tok dan nenek...huhuuu

manusia mmg lalai dan alpa zack..itu gunanya sahabat,saling ingt mengingati sesama sendiri..=)

hans said...

baguih hang zack

wawa said...

bagus bagus bagus.....take care zack =D

cikkiah said...

bravo...;)

p i j a h said...

tiba2 rindu kat arwah tok aku pulak ;(

Dee said...

penah tgk gambar kwn..dlm ic bertudung..dia pi US..tudung terbang..bg sindiran halus je..tudung hang terbang masa naik roller coaster kt US ke? dia gelak je..

AkU said...

btoi ckap tok hg..hmmm..

laila said...

betui
ramai gak yg ter mat saleh sama bila sampai sana
weh blk nnt souvenir utk aku jgn lupa
haha

mamma mia! said...

ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger