Online users

Follower

Friday, May 14, 2010

Bukan senang nak jadi cikgu BI

Semak kepala otak belajar bahasa Vietnam ni. Uh uh. Kalau bukan sebab assignment linguistics, tak ada maknanya aku nak perosah consonant Vietnam. Buka balik segala mak nenek nota phonetics. Transcribe segala data.Aduyai. Rasa nak menyumpah pun ada assignment error analysis ni. Hmpphh. Sabaq Zafirah..sabaq.

Ampa ingat senang ka nak jadi cikgu BI? Dulu aku ingat jadi cikgu BI ni cukup setakat tahu grammar ja. Tahu speaking kencang dah pass nak jadi cikgu. Tak payah susah-susah nak hafal segala formula. Rupanya tidak sama sekali. Aku rasa belajar bahasa lagi susah. Tambah-tambah bab Linguistics. Ya ampun. Tahap kesukaran melampau-lampau. Aku respect la dekat orang yang boleh buat sampai PHD dalam linguistic. Memang kita nampak macam tak ada apa sangat. Setakat belajar pasal first and second language acquisition. Tapi, semuanya teruji bila mai bab assignment. Hadoih la. Pening kepala mak cik ni. Nak apply balik apa yang kita belajar tu kadang-kadang tak ter apply. Merapu ja lebih. Serius.

Bab belajar memang nampak budak TESOL rileks dari budak kos lain. Tapi, when it comes to assignment and test, rasa macam tak pernah belajar apa-apa tahu tak? Rasa macam tak ada input langsung. Maybe salah diri sendiri juga kot. Time lecture boleh fikir nak masak apa kat rumah. Bukan nak fokus. T_T

TESOL course is not mainly about how fluent you are in speaking but it's also about how fluent you are in thinking and writing. Bercakap dan menulis adalah dua perkara yang sangat berbeza. Sesetengah sangat hebat bercakap tapi essay hampeh. Ada juga yang menulis bagus tapi bercakap kureng. Kalau boleh, kita mesti balance. Balance ok.

Nooh..Ingatkan nak update sikit ja.Ini dah panjang sangat ni. Hahaha.Ok. Nak dating dengan Linguistics. Oh..SUKANYA.

11 comments:

Att Ashburn said...

come on zack..
suke?? erghh..so not me haha..
padahal amik je course LING next trimester lagi hehe..

gudluck le..att xbuat pe lg hehe

Fatin Aliyya said...

true2 kak firah.kami semua nk exam next week.lingu first paper.macam hampeh dok ja dok sudy dgn kencang psl lingu.adoyai.

beginila naseb cikgu bi.bukn senang nk bg student phm nati.huhu

all da best wt assignment.

p/S: x dpt nk bayangkn nt kami pon sm situation mcm yg kak alami skrg.T_T.kn tabah dan bnykkn bersabar.

gud luck!

Lee said...

uik? awat hang kena balajaq bahasa vietnam pulak?

Fatin Aliyya said...

true2 kak firah.kami semua nk exam next week.lingu first paper.macam hampeh dok ja dok sudy dgn kencang psl lingu.adoyai.

beginila naseb cikgu bi.bukn senang nk bg student phm nati.huhu

all da best wt assignment.

p/S: x dpt nk bayangkn nt kami pon sm situation mcm yg kak alami skrg.T_T.kn tabah dan bnykkn bersabar.

gud luck!

Peri PiA said...

ciayok z@ck,bgs2 pujuk hati oh kena SUKA kan nya kan

HonEyBuNNy said...

Lingo??arghhh..subject yg paling mentensionkan ila...huuhuh...dekat mtrk ila pnh repaeat tau..uwawwa...skrg xmoh amk major linguistics...amk major lingo n literature..ahhah..se

AcanCapik said...

language is actually a weird thing. cuba bayangkan macam mana bahasa tu boleh berkembang dari seorang manusia bernama Adam, sampai jadi byk2 cam sekarang. so belajarnya pun susah la kan. belajar kapal terbang je weh, senang. ngeeeeee... anyway, good luck! =)

noor afzan said...

uuu..susahnya TESOL..

Judiene said...

u need to double up ur hardwork dear

Judiene said...

my eyes on u..

[z@ck] said...

Att Ashburn..
zack tgh consider nk amik lagi ke tak LING next sem..macam nak tukar ja..hahaha

Fatin Aliyya..
good luck!

Lee..
belajar for the sake of assignment..bagus tak aku?

Peri Pia..
tenkiu..

HoneyBunny..
you amik TESL gak eyh..

AcanCapik..
hah..sudah terlambat untuk aku tukar kos T_T

noor afzan..
kalau rajin..senang je sis..

Judiene..
baiklah T_T

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger