Online users

Follower

Monday, May 10, 2010

God is watching, Malaikat is writing.

Memang betul orang cakap mati nanti kubur asing-asing. Tapi, bukankah kita ada tanggungjawab nak menegur orang lain yang buat salah? Walaupun tahu susah nak tegur orang yang tak makan saman ni, at least kita try.Situasi lebih kurang macam ditelan mati emak, diluah mati bapa. Nak tegur salah, tak tegur lagi rasa bersalah.

To be frank, aku ni bukanlah expert sangat bab agama. Masih lagi belajar. Cuma aku rasa ini benda basic yang semua orang tahu. Batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Setiap perlakuan kita ada batasnya. Syaitan sentiasa ada untuk goda kita.Memang tak ada orang yang akan monitor kita kat sini.Kita bebas nak buat apa saja.Tapi itu tak bermakna kita boleh buat apa yang kita suka kan? . Bak kata Kak Sarah, God is watching, Malaikat is writing. Nah..segala amalan kita akan dicatat. Sejauh mana pun hang sembunyi, yang atas tetap akan dapat melihat. Memang la pada dasarnya hang cakap hang tak buat salah, tapi mana tahu belakang kami hang buat salah? Usah pura-pura innoncent.Nak bohong kami boleh. Tapi, bukan dengan Tuhan.

Hidup yang tidak berlandaskan prinsip Islam umpama hidup dalam kegelapan. Kita tidak ada hala tuju dan apa yang kita buat semuanya berdasarkan nafsu syaitan semata. Renung-renungkan. Masih ada masa untuk kita berubah.

10 comments:

'AQILAH said...

yeah betul zack, kadang2 nak tegur tapi.ish, ygpenting diri sendiri mahu jaga..:)

sI tEDI said...

terima kasih atas ingatan Zack!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

nasihat yang baik...tq dear :)

Dee said...

berpatahlah balik sebelum tersesat..

Whoopz said...

Kena la tegur gak kalau untuk kebaikan.. Sian kat member kalau dibiaqkan dia wat salah.. Walaupun Kubuq laen2 pun azabnya tetap sama kalau kita wat salah..

Att Ashburn said...

lepas tu, kalau dah buat dosa, janganlah nak bangga2 pulak....
annoying duh

Judiene said...

xpyh tkot kalo hang nak tgur depa tu
just tgur je
at least kta dah jalankan t'jwb kta
good luck!

nur 'adli azhari said...

amar makruf nahi mungkar!

fikah mus said...

bak kata cikgu dulu, sebab kubur masing2 la kita nak tegur..
kalau sekali, takpe la..
manala tahu diizinkan Allah dapat tolong..
hurm..
bila semua benda dibuat dah tak fikir kat Tuhan..
macam2 la jadiknya.

ada van de kamp said...

btol3. even ilmu ciput, yg ciput pn kena share kn jgk. xoxo!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger