Online users

Follower

Sunday, May 30, 2010

Lambton Quay.



Mari uji jika anda boleh sebut perkataan ini dengan betul. Lambton Quay. Jangan selak kamus. Jangan buka kamus digital bersuara BESTA.

Aku berani jamin peratus yang sebut dengan betul adalah sedikit. Even aku yang kononnya hebat sangat ambil TESOL ni pun salah. Memang terpengaruh dengan sebutan Bahasa Melayu. Slumber badak ja pi sebut kuat-kuat Lambton "Ku-way". Jenuh terburai gelak sorang-sorang. Hahaha. Macam apa lagi. Ambil kos English tapi phonetics berterabur.

Sebutan yang betul ialah "Ki" bukan "Ku-way" ye murid-murid. Lambton "Ki".

Lambton Quay antara syurga untuk orang shopping. Merupakan central business district of Wellington. Memang jalan ni busy. Tambah-tambah time balik kerja. Orang macam semut (Jadah apa samakan semut dengan manusia. Oh. Nak habaq kata ramai).

Tak pernah masuk pun lagi Kirkcaldie and Stains ni. Shopping complex juga ni. Dari luar pun nampak macam gah semacam ja. Ala-ala macam Pavilion. Nak masuk pun tak berani.Orang cakap dari luaran pun dapat agak dalaman macam mana kan? Bagi aku building ni nampak macam bukan calang-calang orang boleh masuk. I mean, poket harus tebal la der. Setakat student macam kami ni just mampu window shopping ja la.

Gah kan? Shopping complex juga.

p/s : Kalau tengok brochure pelancongan NZ pun, Kirkcaldie and Stains antara yang tersenarai. Selalu yang dipromote ni, harga boleh tahan kan? Takkan la NZ nak promote yang cikai-cikai. Kata nak bangunkan ekonomi. Inilah caranya. Heh.

12 comments:

Lee said...

wahhh GAH habis la tempat nih. ^___^
keep on posting benda nih...
tak dpt pergi NZ baca blog zack pown jadilah. ngee~ :D

LORD ZARA 札拉 said...

pergh!

seronok gila hang~

aku sebut quey~

kih3~

Whoopz said...

Lawa bangunan kat blkg ko tu zack.. Klasik je nampak.. Aku pun seb0t 'ku-way' gak.. :p

Att Ashburn said...

dkt2 dgn stafford..

aNoZ said...

ki ke key? hehehe

Hizami Rahim said...

wow.
ku sebut lemton kueh.
amacam?
wakakaka.

Quay = Ki

maka

Ki = Quay

kan kan kan?

hans said...

kuikuikui
kalau aku pun sebut yg sama
hahaa

wawa syaida said...

cantiknya tempat ni...
nak ikut waaaa

[z@ck] said...

Lee..
nanti ko pergi Russia..turn ko plak nak cerita tempat best kat sana ok

LORD ZARA..
sama la kita =)

Whoopz..
hey..takkan bangunan je cantik..aku?

Att Ashburn..
yup..turun rumah jalan sikit dah smpi kan? syooorga betul

anoz..
asalkan bukan ku-way ok.. hahaha

Hizami Rahim..
oh.ko sebut kueh terus aku kepingin.

hans..
ko memang..

wawa syaida..
jom!

Chik chuMeLL said...

adusss yang....shopping je kamu...itulah dia..shopping dan wanita tidak dapat dipisahkan..^_^

Peri PiA said...

"key"

z@ck jalan2 ye

laila said...

shopping la utk aku gak
huhu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger