Online users

Follower

Monday, May 24, 2010

Orang Malaysia buat sushi

Mari kita belajar buat sushi. Chef didatangkan khas dari Malaysia. Oh. Lihat saja baju yang disarungkan. Sudah terang lagi bersuluh datangnya dari Malaysia.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Rice vinegar
Beras sushi
Seaweed
Crab stick (boleh ditukar mengikut citarasa masing-masing)
Timun
Tikar sushi

Cara menyediakan bahan sushi :

1) Masukkan 2 pot beras sushi. Masukkan air macam korang tanak nasi.Masukkan 4 sudu rice vinegar (Untuk 4 orang makan).
2) Rebus crabstick.
3) Potong timun panjang-panjang. Jangan potong macam nak cicah dengan sambal belacan pula.

Cara membuat sushi :

Letakkan seaweed atas tikar sushi. Kemudian lenyekkan nasi sushi ke serata seaweed. Dinasihatkan jangan lenyek sampai penuh satu seaweed nanti susah nak potong. Biar ada ruang kosong dikeliling seaweed tu.

Kemudian letakkan satu crabstick dan timun yang dah dipotong tadi di atas nasi.Bersedia untuk roll kan seaweed.

Inilah gunanya tikar sushi. Nak memudahkan anda untuk roll sushi. Dinasihatkan untuk bersikap lembut terhadap sushi ye. Roll slow-slow. Kang penyek pula sushi korang.

Roll sampai habis. Tengok orang Malaysia ni roll. Jangan tekan kuat-kuat sangat tau.

Tadaa..Dah jadi silinder dah

Lepas tu kita main potong-potong ye. Ha. Potong jangan besar sangat, jangan kecik sangat. Biar molek-molek ja.

Maka, terhasillah karya agung ini. Nice.

Selamat mencuba!

22 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

perh.. tengok macam nice.. aku pun buat sushi.. tiap2 ari. tapi dalam game je la. haha.. syiok. pastu buat mesti dapat duit.

AcanCapik said...

macam lemang je... hehe... nice2. psssttt... mrs aku tau wat sushi kan?

sI tEDI said...

pos kat i!

Fatin Aliyya said...

mcm best.nk try jugak la.=D

[s][u][e][h][a][n][n] said...

nmpak senang...nyum nyum :)

Whoopz said...

Ganti ngan beras pulut bleh x?

Peri PiA said...

owh,kena pakai rice vinegar,yg buat RASE shushi

I_Hate_Lolipop said...

Baju harus I Love Malaysia..hihi sungguh patriotik.

Asiah Termizi said...

menyelerakan. hehehe

Softtouch [Hanim] said...

sedap n cantik je sushi tu..kalu akak ,akak xnak letak timun..xsuka

Asyraf Abdul Rahim said...

ada jual ke beras sushi? macam malas nak beli je. ko buat untuk kitorang jelah zack! :)

sasha* said...

i tak suka sushi.lemang i suka haha

hans said...

nampak senang tapi mencabar sebenarnya
hahaha
nasib aku tak gemar makan sushi

fikri FAUZI said...

sedapnya shushi
;D

Judiene said...

zack, ermm
ermm..
nk sushi sardin campur cheese 1!

Miss Kira said...

mcm sedap aja..
nak rsa sikit..
=)

Dee said...

wow..nice2..tp akak x mkn sushi..hehehe..

NeenaAnuar said...

akak tak makan shushi! tapi tabekk spring lah kat zack coz leh wat shuhshi sendiri! hehehehe...

Secret Drifter said...

tak letak ke Sate ??

sebagai penawar rindu =P

actually dulu di cyberjaya, ada sushi sate

aLya said...

tetibe windu nk mkan sushi..huhuhu

[z@ck] said...

Oshinz d Senorita..
apa barang weyh bt sushi dalam game..ahahaha

AcanCapik..
ha..dia mmg master bt sushi..psst..cocktail pn dia yg bt..

si tedi..
jgn malas..bt sndiri. =P

Fatin Aliyya..
try la..senang je =)

suehann..
yup..sangat senang.. =P

Whoopz..
tak boleh kot..ntah la..ko try la tgok..rasa mcm boleh.

Peri Pia..
yup =)

I Hate Lolipop..
yup..i love malaysia!

Asiah Termizi..
menggiurkan =P

Softtouch Hanim..
ha..x letak pn tak apa..ikut selera tekak masing2.. =)

[z@ck] said...

Asyraf Abdul Rahim..
buat untuk ko? hahaha..aku pun kawan aku yg btkan..

sasha..
hahaha..biar btol u tak suka sushi?

hans..
perlukan seni yang halus.. =P

fikri FAUZI..
sedap kan. =)

Judiene..
hoiii..campur cheese? ko biar btoooll..

Miss Kira..
meh meh..

Dee..
alergik ke?

NeenaAnuar..
hahah..ini pn kawan tolong ajarkan..

Secret Drifter..
biar btol ada sushi sate?

alya..
cepat pi sushi king..hahaha

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger