Online users

Follower

Thursday, July 15, 2010

Resepi puding roti.

Credits to google image.

Since ada yang request nak resepi puding roti, aku tempek la kat blog ni ye.Wah.Rasa macam mak mak pula nak bagi resepi.Hohoho.

Bahan-bahan:

4 keping roti
2 cawan susu segar
3/4 cawan gula (Ikut citarasa.Kalau nak manis lagi, taruk la 1 cawan or lebih)
2 sudu besar marjerin yang telah dicairkan
4 biji telur dipukul
1 sudu kecil ground cinnamon
1 sudu kecil esen vanila
chocolate chip (Optional.Ikut citarasa masing-masing.Ada yang letak kismis)

Cara membuatnya :

1) Pre heat oven to 175 degree.
2) Campurkan telur,susu,gula,ground cinnamon,esen vanila dalam satu bowl.Pukul sehingga sebati.
3) Potong roti kepada cebisan-cebisan kecil (Macam aku pemalas sikit.Aku koyak pakai tangan ja.Cincai maa)
4) Tuang marjerin yang telah dicairkan tadi dalam baking pan.
5) Masuk roti yang telah dipotong.
6)Tabur chocolate chip atas roti cantik-cantik.
7) Tuang campuran yang dah sebati tadi tu.
8) Agak roti tu tak tenggelam, tekan dengan garfu.
9) Bakar selama 45 minit.

Bila dah siap, jangan terkejut pula kalau tengok puding roti hang naik semacam.Memang dia akan naik macam belon nak pecah.Sejukkan dulu kat luar kasi kecut balik puding tu.Kemudian masukkan dalam peti sejuk.Agak dah lama sikit, dah sejuk gedik, puding siap untuk dimakan.

Senang je kan? Selamat mencuba.

12 comments:

zaza said...

terbaekkkk!!
kena try ni, ingredient tu semua brg2 dapo aku je.. hehe

Queen M said...

asal gune sket je roti?wat utk sket org je ke?ak kalo slalu wat,ak gune 1 roti gardenia,1 tin susu pekat,1 ketul bar buttercup,4 biji telur,1 sudu aisin..hoho

baincardin said...

Salam. Jom kita menghayatinya bersama! ^_^

[z@ck] said...

Queen M..
ini untuk 4 orang makan lepas la..kalau nak buat banyak, alter la bahan2..

Deqna said...

Nampak mudah... boleh lah cuba nie nanti..tq..

[z@ck] said...

Deqna..
memang mudah. =)

noor afzan said...

nak cubalah resipi nih..

[z@ck] said...

noor afzan..
sila sila =)

MieZa said...

nak try lar =)
nyum nyum~`

Miss Kira said...

nampak sedap aja..
nk cuba la..
<3<3

Redbloodsnow said...

yumm yummm...sedapp. tp aku mls ler nk buat yang. ko tlg buat eaaa.cyg ko...hahaha :P

mish.qist said...

hahaha..owrytee..

effective btol..
tengs zack ;)

nak try jugak!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger