Online users

Follower

Wednesday, August 11, 2010

Keburukan ada kad kredit

Keburukan ada kad kredit : Tendency untuk shopping online secara non stop adalah sangat tinggi. Once dah terguna, jadi gian nak enter nombor kad kredit lagi kat other website.Untuk hal yang penting macam beli tiket flight tu, consider ok la.Tapi kalau nak beli semata-mata untuk penuhi kehendak diri sendiri, itu yang bahaya tu.Kejap nak tengok baju.Kejap nak tengok kamera.Kejap nak tengok bag.Ish.Bahaya oh.

Kat sini kami dibekalkan dengan dua jenis kad.Satu EFTPOS dan satu kad kredit.Sini orang tak pakai cash.Main swipe-swipe je kat kedai.Even nak beli roti naan kat Illot tu pun swipe EFTPOS.Lebih mudah sebab tak perlu nak usung duit cash merata-rata.Tapi jadi haru bila ada kad kredit.Sebab boleh hutang dulu.

So, sempena Ramadhan ini, harap dapat kurangkan nafsu membeli secara online ni.Fikir habis-habis dulu whether benda tu memang important ke tak.Kalau setakat nak tambah koleksi tak perlu kot Zack.


10 comments:

Drunbella Khoo said...

tak payah card credit lah, cimbclicks n maybank2u tu pun dah cukup buat akaun zero.
hohohoho.
=___=

sizuka[Izzati] said...

hahaha.ak pun tgh gila nih.tetiba tgok bil kad kedit bertambah.syok sgt bli online.haha~

Softtouch [Hanim] said...

nasiblah akak xde kad kredit..Alhamdulillah lah dpt menahan diri dari ada kad kredit..masa akn dtg akak xtau..

tp kan akak soping online pkai maybank2u ...camno tu?he he he

makdara TERDIVA said...

seumur hidup x penah ade kad kredit..kalau tidak mesti dah jadi top blacklisted..haha!

selamat menjalani ibadah puasa :)

black_mel said...

wah...muda2 dh ada kad kredit..xpe..guna selagi boleh..nnti dh bnyk nnti stop la..hehe..

=MissRynn= said...

phew.. syioknya ada cc..
:)

/Dayah//Nurul/ said...

berpuasa kena amalkan bersederhana. jgn rambang mata time ramadhan, selamat berpuasa z :)

fndrocka said...

Aku yg membeli guna kad bank pun kadang leka..tahu-tahu je akaun dah kosong

Att Ashburn said...

swipe sana sini

eDdY said...

syiok nyer ader cc...
tpi kena pandai kontrol la..(^^)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger