Online users

Follower

Thursday, October 21, 2010

Kalau dah tekak melayu...

Kalau dah tekak melayu tu,, pi la ceruk mana pun, tetap nak makan benda yang ada strong flavour. Orang putih ni dorang punya makanan semuanya rasa mild semata.Time makan hangi, berjuta kali aku tuang salt and pepper. Sumpah tak rasa apa. Atee...dah tak marinate.Memang kosong la.Bukan aku sorang macam tu weyh.Budak meja aku semua pun macam tu.Kena pula time hangi tak ada nasi. Makan lauk semata, jadi lambat sikit nak habiskan makanan.Huhuhu.

Menikmati hangi.

Time dessert kami dijamu rice pudding.Nama kampung, bubur nasi. Yang peliknya time makan dessert ni, laju pula aku balon. Orang lain snail slow.Dorang cakap tak sedap, tapi aku suka.FYI, aku memang kureng makan benda yang extra sweet ni, tapi rice pudding ni, laju gilo.Rasa macam tapai sikit tapi sedap.

Lunch on next day, kami makan nasi bersama capati kasi taruk itu kuah kari. Amma.Sedap ok.Baru rasa nikmat makan.Tapi portion sikit.Biasa la.Mai camping makan pun ala kadar je la.Mana boleh makan banyak-banyak.Kena ingat sama orang belakang.Capati tu Auntie Halimah uli sendiri.Oh.Btw, Auntie Halimah is Bruce's wife and she's a muslim.So, bab makan langsung tak payah risau sebab konfirm halal.Dia pun rasa bangga dapat serve geng Muslim for the first time.Sebelum ni asyik suap geng non-Muslim.Unik kan keluarga dorang ni. Bercampur agama.Ada yang muslim, ada yang christian.

Akak akak seniorku tengah sibuk agih makanan.

Pengalaman sebegini susah nak dikutip kat Malaysia.Proud to be here.

8 comments:

adrinaqamarina said...

akak! lapar! haha.

nasib rina boleh hidup jugak kalau tak ada mmakanan melayu sangat, tapi lidah melayu tu still ade la. huhu~!

aLya said...

waa..seronoknye..dtg sini selalu taim zack mkan2..hehehe

Softtouch [Hanim] said...

yelah kan dah tekak melayu haruslah nk cr pedas2...betul z pngalamn tu ssh nk cr kat mesia...

Anonymous said...

hi salam,
i'm blogwalking and ur silent reader. tertarik dgn statement u "unik keluarga dorang ni. bercampur agama". u mean halimah & bruce are married but both remain dlm agama masing2?
so no pun intended just can't help myself asking.

~lia

eDdY said...

waa..cam kat indon plak kan...
leh kawen campuar agama..huhu

[z@ck] said...

Lia..
Actually Halimah is Fijian when she got married to Bruce. And then they got divorced.After that Halimah kahwin dgn orang lain and at that time she convert into Islam.I'm not sure whether her current husband dah meninggal or not but now dorang (Halimah dan Bruce) tinggal sekali.

PinQib said...

meh datang rumah sy kalau nak makan tapai banyak3/

Anonymous said...

oh wow, now that's really unique :-). anyway nice blog u hv here. i enjoy tgk pics and see kiwi through ur eyes :-)

~lia

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger