Online users

Follower

Wednesday, October 20, 2010

Hangi


Kali ini nak cerita pula pasal upacara hangi. Hangi ataupun earth oven ni merupakan cara memasak tradisional masyarakat Maori.Kalau kita di Malaysia selalu bakar ikan or ayam atas bara api kan. Dorang pula korek tanah macam lubang kubur, lepas tu panaskan lubang tu dengan bakar segala kayu dan barang yang flammable. Lama juga la nak tunggu lubang tu betul-betul dah panas.

Hangi kami kali ni berlaukkan ayam 2 ketul, sekeping daging kambing, segenggam bread crumb,sepotong kumara, sepotong labu dan sepotong potato.Pergh.Memang terliur la wa cakap lu time tengah prepare food ni. Masing-masing pula tengah lapar.Tunggu masa nak ngap ja.

Ok.Lepas lubang kubur dah panas, tiba masanya untuk letak food.Bila dah letak food, dorang cover food tu dengan 3 lapisan kain basah. Mungkin nak buat ala-ala stim. Tapi at the same time aku teringat macam orang nak balut orang mati der. Nasib baik orang mati balut 7 lapis.Huhuhu.Lepas cover dengan kain basah, dorang timbus makanan tu dengan tanah.Jadi la macam gambar kat atas.

Hangi ni ambil masa lebih kurang 4 jam untuk betul-betul masak. Inilah hasilnya selepas 4 jam.

Gali balik tanah tu. Kena buat slow- slow takut terkena food.Lemah lembut please.

First layer dibuka.Berasap-asap macam lubang air panas dah haa.

Oyeh. Dah nampak food.Masa ni terseksa aku tengok mamat dua orang ni nak angkat benda alah ni.Bahang lubang kubur terlalu panas.

Angkat jangan tak angkat.Kami dah lapaq ni.

Bau makanan ni sangat menggoda ok. Padahal dorang langsung tak marinate dengan rencah.Maybe sebab ada bread crumb kot yang buat bau dia menggoda tak ingat.

Gini la rupa hangi tadi. Nicely cooked.Syabas betti!

13 comments:

Zuewairy said...

wowowowowoow!

sembelih dak ayam tu pirah?

Ceritera Lelaki Pot Pet

eDdY said...

amboi...sedap nyer..hehe

Danial Ikhwan Jaafar said...

wah....aku terliur...nasib baik tak hangit hahaha. XP

Softtouch [Hanim] said...

byk akak tertinggal pasal mouri nie...unuknya dia bakar yer tapi mcm leceh yer sbb berlapis2 n byk keje plak..tp xpe hasil dia sgt syiok...utngya zack dpt mempelajari budaya org sana...berharga tu...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

jenuh r klu kita nak buat cara masak camtu kat mlaysia...huhuhu

cam best jer food tu ..nyum nyum

Faizal n Fashitah said...

Hangi memang sedap! salu gak try masa stay kat NZ dulu XD

Azrul Hisham said...

fuhh...terliur pulak tengok... :)


Jom guling2 disini:

Yang Kita Tak CARI

Helios said...

sembelih ikut Islam ke x..??

farah haris said...

ayam daging sume halal, kitorg beli sndiri :)
diorg mskkan je.. hehe tolong jwbkn utk zack :P

noor afzan said...

saya mahu makan je buleh!

AMIRA IS MIRA said...

rasenye ape??mcm panggang ke

akubiomed said...

Teringat makan daging kangaroo BBQ ketika di Adelaide Australia. Sedap walaupun dagingnya sedikit berair

[z@ck] said...

daging semuanya halal coz tukang masak adalah muslim.rasa dia macam panggang juga la cuma sedikit berair.maybe sebab lemak ayam dan kambing kot.hehehehe.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger