Online users

Follower

Thursday, October 21, 2010

Panjat bukit vs angin kuat.

Siapa suka panjat bukit? Aku berani bet semua tak suka kan.Ye lah.Buat penat badan je kan.Tambah pula bukit yang nala punya curam.Lagi la rasa nak patah balik. Time kami kat Marae tu, kami dibawa naik bukit.At first, aku tak faham motif kami kena panjat bukit.Langsung tak ada benda yang menarik melainkan pokok kiri kanan.Ada juga dia berhenti few times untuk bagi tahu fungsi pokok itu dan ini.Fine.Aku just dengar tapi memang tak berminat nak ambil tahu.Nak bezakan sawi dengan kailan pun terkebil kebil.

"Almost there" Itu ja yang aku cakap kat diri sendiri bila kena panjat tangga punya panjang nak sampai kat puncak.Motivation motivation.

Bila dah sampai kat atas, subhanallah.Sangat cantik.Dari atas, kami dapat tengok keseluruhan Island Bay.Rasa macam painting.Cantik gila weyh.

Nampak tak rumah Maori kat bawah tu? Yang bumbung hijau tu.Punya tinggi kami panjat bukit.Macam tak percaya.

Dah sampai kat puncak.Ada tomb ancestor Maori rupanya kat atas ni.Ini yang dorang nak tunjuk kat kami. Rasa lega sampai atas.Angin dia.....pulun sungguh. Kuat nak mampoih.

Kelajuan angin adalah 100km/j.Terpaksa berpaut kat tomb takut ada yang tumbang.Tengok je lah rambut budak boys. Ditiup angin kaw kaw punya sampai tak larat nak buka mata.Syok gila dapat rasa angin Welly ni.Rasa melayang walaupun jasad masih berpijak di bumi yang nyata.Ecewah.

Nak naik bukit sampai 1 jam setengah.Turun bukit 40 minit ja.Guna shortcut.

7 comments:

Softtouch [Hanim] said...

akak xsuka n pernah naik bukit z...tp tulah bila naik atas tgk pmnadangan kat bwk cntik jer ...

makdara TERdiva said...

oh! suka..suka..suka..suka...

teringat kenangan pnjt bukit broga!..

bukit tabur pun best gak..

Dee said...

nti balik sini gi pjt bukit broga eh..

Faizal n Fashitah said...

That's wht I like about NZ. Keindahan alamnya perghhh sukar nak digambarkan. Awak dah pusing North/ South Island ke? Sewa caravan memang syokk... XD

Rara Nasiha said...

wahh,seronoknya. nampak sangat angin kt sana kuat. tapi beb,memang syok kot daki2 ni. :)

PinQib said...

nikmatila kehidupan terakir d Nz betoi2.. ;)

eDdY said...

aq nak kate x suka sgt tu xder la...
kalo ader chance mmg aq panjat nyer..(^^)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger