Online users

Follower

Friday, November 26, 2010

ASB

Menabung menjamin kesejahteraan hidup.Aku ni boleh dikatakan big spender juga.Tapi itu dulu la.Since duduk oversea, dah belajar sayangkan duit.Tambah pula bila dah kerja.Rasa sayang sangat nak spend duit tu ke arah yang lagho' seperti menambah koleksi baju.Hahaha.Baru rasa macam mana penatnya mak bapak cari duit nak bagi kita makan.Bukan senang weyh.

Aku memang fail sikit bab bank mana yang bagus.Akaun apa yang patut kita buka bla bla bla.Tapi since mama dan abah meninggal, aku register dengan Amanah Raya Berhad. Aku tak pasti sama ada duit yang aku dapat duit pencen atau apa.Tapi once umur dah cukup 18 tahun, kita dah boleh pegang duit tu.Maksudnya dah boleh keluarkan.See...aku memang fail bab skim,akaun semua ni.

Bak kata Pak Lang, simpan dalam ARB duit pun beranak tapi 5% ja.Bubuh dalam ASB beranak 10%.Hah.Gitu la ghopenye.So, mari kita menabung.Sikit sikit lama lama jadi bukit yo!

19 comments:

noorafzan said...

sis, your parents dah meninggal ke?
sorry, tak tahu sebenarnya..

oh ARB ke? cambest je kan.Saya ada gak menyimpan di ADB tapi lately dekat nak kawen baru start simpan byk2..

eLLy said...

bila tengok buku bank tu teringat iklan ASB kat tv dulu .. "merah nye mak ngah" ;P

akak pun baru tau z@ck anak yatim..

shima said...

duit asb aku dah tado dahh.haishhh,sedih sedih

Mr.SteAltH said...

menunggu 18 nk buat ASB~ dh dekat! haha

Nurul Zaty said...

btol akak..bbaloi smpan kt ASB drp smpn kt akaun bank biasa kan..


sy ppn mula smpan sjak umo 18
tpi x btmph sgt duit..haha

igt nk buh duit scholar je dlm tu..
untg2 , crah masa depn kan...hehe

hans said...

aku pun buat ASB
dividen tinggi

P/S : Aarif Rahman @ Aarif Lee :- Bruce Lee My Brother

Peri PiA said...

InsyAllah,bagus2 :)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

sekarang ni baru terhegeh2 nak menabung dalam ASB :p

little black dress said...

yeah..
menabung menjamin mase depan..
=)

Dee said...

kak dee pun simpan ASB..walau 50 ringgit pun sebulan..jadilah dari xde..esok2..up lagi..100..pastu 200..pergh..bestnya..

-itu gadis- said...

ASB! dividen tinggi meh ;p

nabil_potter said...

bagus2..

Riha NCL said...

sejak keja baru bukak akaun ASB iaitu since last year. bulan 1 haritu dah dpt dividen. riha buat loan, so dividen dpt byk skit la.

sis, patut la u sllu cite ttg nenek u...i pun anak yatim jugak, cuma i stil ada mak. my dad meninggal ms i masih sekolah2 lg.

Melor said...

salam ya.menabung memang 1 amalan yang baik. kata org sikit2 lama2 jadi bukit.

Rara Nasiha said...

ramai orang lagi prefer ASB. untung pun banyak. :)

Tilam said...

dulu saya ada kawan serumah...mula mula saya duduk dengan dia...dia tunjuk duit asb dia yang berbelas ribu tu kat saya. Lepas tu dia siap tanya lagi kat kawan saya lagi seorang tu kalau2 nak jual ke tak keta dia kat dia..kononnya dia nak beli cash..

Rupanya semua orang kat rumah tu dia dah tunjk dah jumlah akaun asb dia tu...hmm mcm2 manusia

Lovely Emy said...

i xtahu ur parents dah xde, ur so strong :) yup, melabur amalan yang bagus.. mmg nak beli aiskrim pun pikir 2-3 kali, sbb sayangkan duit..

eDdY said...

aq dari form 1 da start simpan asb nih...
mmg best...dividen tinggi...
tpi jgn selalu kuar kan la duit tu...
kalo masuk xper..hehe

PinQib said...

hehehe
ada gak asb
under maybank

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger