Online users

Follower

Monday, December 27, 2010

Beras Terbakar.

After sampai kat Langkawi, kitorang terus check-in kat chalet sebelah rumah Kak Jaja.Satu malam RM 50 sajork.Then after settle down, kitorang decide nak jalan jalan kat kawasan situ.Prinsip kami, jumpa tempat menarik harus berhenti.Dasar bercuti kan.Redah saja.

TERsampai kat Beras Terbakar yang terletak di Padang Mat Sirat.Berpegang pada prinsip, kami pun singgah.Dah lama tak datang sini.Seingat aku, waktu kecil dulu, ada kot sekali sampai sini.Time tu mana tahu apa lagi.Sebelum sampai ke entrance Beras Terbakar, kami perlu melalui deretan kedai yang sangat banyak.Boleh dikatakan semua kedai jual benda yang sama.Gamat,souvenir,kain batik,towel,baju kelawar,dress,pario dsb.Yang membezakan hanyalah harga.Ada yang letak mahal.Ada yang letak murah.

Antara souvenir yang ada.Harga serendah RM 1.

Rupanya kawasan beras terbakar tu kecil ja.Dah tak banyak yang tinggal.But still dapat tengok lagi kesan yang ada.Walaupun sedikit, tetap bermakna.Memang betullah kata orang.Warisan dan sejarah Melayu harus dikekalkan dan dipelihara.Penting untuk generasi yang akan datang.

Tapak beras terbakar.

Actually, aku tak tertarik sangat dengan beras terbakar tu.Aku ralit tengok senibina rumah yang ada kat situ.Rasanya private residence.Cantik sangat.Nama owner rumah ni Ku Halim Ku Hassan.Pasir kat halaman rumah dia sangat lembut.Macam pasir laut.

Habis pusing, moh le kita ke destinasi lain pulak.

6 comments:

Cieut Nizar said...

zack murah gila chalet tu rm 50 ja. selalunya time cuti sekolah nih semua chalet, hotel mmg mahal gila kat langkawi tuh. btw, boleh dptkan details chalet tu? boleh la aku pi pulak time cuti skolah nnt. hahaha

thanks in advance.

░♥si lampu neon♥░ said...

ade peluang nnt nak gak merasa g sini..

[z@ck] said...

Cieut Nizar..
actually ni chalet adik beradik aku.tak pa.kalau hang nak pi, hang gitau aku.nanti aku boleh gitau kat depa.

si lampu neon..
yaa..memang kena pi.. =P

eDdY said...

mmg murah chalet tu...(^^)

Judiene said...

Depa tak marah ka hang amek gambaq depan umah depa tu??
Satgi kena bayaq royalti plak.
Hehehe.

Cieut Nizar said...

bagus2. tp aku pi sana, hang dah balik NZ kot. huhu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger