Online users

Follower

Saturday, December 11, 2010

Derma.

Tak faham kenapa mesti tutup pintu rapat rapat bila ada yang datang bagi salam nak minta derma.Usaha duduk senyap senyap dalam bilik.Usaha tutup tv.Kononnya rumah tak ada orang.Kecil hati peminta derma tu.Padahal tadi riuh rendah satu rumah.Adakah orang kita sekarang ni dah makin hilang sense of sympathy?At least dermalah RM 1. Dorang pun tak minta kita bagi banyak banyak.Dermalah seikhlas hati.Bisnes untung ribu riban, tapi bila orang mai minta derma,terus jadi bakhil. Buat malu orang kampung ja weh.

Mungkin ada yang enggan hulur derma sebab takut jadi mangsa kes tipu. Biarlah dorang nak tipu.Kita tak rugi apa pun.Kalau setakat hulur RM 1, toksah duk hingaq la.Lainlah hang derma RM 100. Yang penting niat kita tu ikhlas nak menolong.Dorang tipu tak tipu tu, hanya Tuhan je tahu.Berdoa jelah dorang dapat balasan setimpal if dorang tipu.


8 comments:

Fyzal said...

yerp.. bagi je la yg boleh. samada ade benar atau tidak.. itu urusan dieorang dengan Allah.

Peri PiA said...

ikhlas lah kan? :)

Cik Aien said...

tp z@ck, kt kl ni sush sikit. sbb ade pnderma yg dtg, sbnrnye ade niat jaat. bukn dia penipu, tp nk pukau org. then boleh rompak..

ade terjadi tau, kwsan rumh my friend. Huh!

black_mel said...

yup...tp penah kena masa bagi dia rm2 dia cakap at least kena derma rm10..sebagai student manalah ada bnyk duit nak derma..sebab tu ramai orang derma kat masjid jer..

n. zfrh said...

bgi zaf la kan..lbih baik tutup pintu tu kalau mmg tamaw bg..dari dy bagi tp x iklas pastu ungkit2 bagai, lagi seksa si mintak derma tu..

eDdY said...

tpi kan z@ck..ader org yg mintak derma ni demand tau...
bagi singgit xmau..paling kurang 2 hinggit...
aritu aq kena...org ni cam org pakistan...
sampai aq ckp camni..."u want u take..u dont want..i take back"
baru la dier amik...huhu

[s][u][e][h][a][n][n] said...

jnji kita ikhlas...yang lain2 blakang kira :)

fazye said...

dulu faz selalu gak bagi derma ... skang faz dah tak mw kaci sbb tiap kali orang yg mintak derma tu nmpak faz terus dtg kat faz,mintak lagi & lagi & lagi... faz rasa lebih baik kita derma kat tempat yang betul.Cth nya ke rumah anak yatim,kalu kita masih tak yakin nak derma cash kita boleh derma milo,beras,susu,beg sekolah ... kalu kita main derma je kat tmpat yang xsepatutnya mungkin boleh mmbahayakan masyarakat..cth kalu diorang guna untuk beli dadah ... pas dah terok jd meragut atau duit tu digunakan untuk sindiket haram ....

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger