Online users

Follower

Monday, January 24, 2011

Menabung


Sekarang baru ada motivation nak kumpul duit syiling.Kalau sebelum ni just tengok member kumpul sampai bertin tin, aku ni baru terkedek kedek nak menabung syiling. Rasa syok pula bila tengok isi botol makin hari makin banyak.Selagi boleh, takkan guna syiling dalam purse.Sebagai contoh :

Cashier : Akak ada 10 sen tak?
Aku : Tak ada la dik (Sebenarnya ada tapi tak mahu kasi)
Cashier : Ok *Hulurkan baki syiling 90 sen*

See.Kan dah dapat syiling.Kalau kat tol tu, selagi boleh nak tukar syiling yang ada dengan duit kertas.Selagi boleh tukar, aku akan tukar.Tak kisah la amount tu sikit or banyak, cek sanggup.Tapi kalau terpaksa sangat macam nak masuk toilet ke, aku guna juga syiling tu.Teringat kat Kak Bah. Dia suka simpan syiling dalam lubang kaki katil besi.Kalau korang perasan, ada sesetengah penutup kat kaki katil boleh dibuka.Kat situ la dia sumbat duit syiling.Bila nak keluarkan, terpaksa tonggengkan katil.Memang tak terfikir kat kepala otak eden.

Sikit sikit lama lama jadi bukit. =)

Dan aku cukup pantang kalau ada yang menyeluk dalam botol ni.Macam hari tu, Bang Cik ada ambil 20 sen untuk cukupkan duit tambang bas.Aku dah hingaq satu rumah.Suruh ganti balik.Hahahaha.

4 comments:

eLLy said...

akak suka menabung syiling 50sen.. rasa mcm banyak cikit =)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

betul2..kumpul 50sen sgt2 best..tapi sekarang semua masuk tabung 10, 20, 50 n 5 sen :)

eDdY said...

waa...best2..
kot emergency..leh guna kan..hik3

Deqna said...

jaga duit syiling tu baik2 yer.. jangan terabur kat hiway nanti tau..hehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger