Ok you'olls.Hari ini akak berbesar hati nak kongsi resepi spaghetti dengan korang semua.Mana yang malas nak makan nasi, nak cuba western food ke, might consider taking notes of it.Ini merupakan resepi turun temurun dari kawan akak iaitu Ky.Senang je you'olls.
Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah :

Sebotol prego, setin cendawan,setin tomato puree,spaghetti.

Cili padi,bawang besar, serbuk cili (tiada dalam gambar).

Satu peket daging lembu kisar dan fish ball (Ini optional.Kalau tak suka daging lembu, tukar la kepada ayam ye)
Cara menyediakannya :

1) Rebus spaghetti.

2) Untuk kuahnya pula, tumis bawang besar dan cili padi sampai naik bau.

3) Kemudian, masukkan sepeket daging lembu kisar.Goreng sehingga warna daging lembu jadi coklat kehitaman.Tu tanda daging tu dah masak.

4) Next, masukkan prego dan tomato puree.For me, letak 3 sudu besar tomato puree pun dah cukup.Untuk yang sukakan rasa masam yang lebih, boleh letakkan lebih banyak tomato puree.Kemudian, masukkan 2 sudu besar serbuk cili.Ini pun optional.Kalau suka pedas lagi, letak lagi banyak ye.Gaul sehingga sebati.

5) Last but not least, masukkan fish ball dan mushroom yang telah dipotong.Gaul sehingga sebati dan biarkan sekejap di atas api.

6) Spaghetti siap untuk dimakan!
Selamat mencuba semua!
16 comments:
nyum..nyumm..
craving!!
yeszaaa harus dicuba resepi dari NZ :)
z@ck: aku serius terliur...bukan yg dah siap...pic mase kau menumis tue..aku terbau-bau kat sini...
z@ck mmg chef import dari NZ haha!
sodappp...heeeee
prego mushroom sedap dak..?
xpenah try lagi..selalu guna tradisional ja...
hakahka.spaghetti melayu nih
ada cabai melaka...huhu
nak try ^^
antar lah satu tuppaware kat bangi ..hihihihihi
Wah sedapnyer! pandai uols masak.
so simpleeeeeeeeeeeeeee... n yummyyyyyyyyyyyyy...
woowww..buleh try nihhhh...nyum3...
zack aku nakkkkk!
dapppp nyer~ drolling owhhh~
hehe..my fav ni...
da la senang nak masak kan..hik3
terliur tngk spaghetti ni...lapar la pulak....
Post a Comment