Online users

Follower

Thursday, February 3, 2011

Satay ikan.

Kenal dengan benda ni?

Nah, kasi close up sikit.Satay ikan! Benda ni dah ada since aku darjah 1.Tak sangka sampai sekarang still ada satay ni.Dulu 10 sen je secucuk, sekarang ni dah naik harga.20 sen secucuk.Actually, terjumpa orang jual satay ni kat Taman Jubli Perak, Alor Setar.Ala, kat Wisma Darulaman tu.Terus beli sampai 5 ringgit Ada sorang tu ambil sampai sepuluh ringgit.Yang uniknya pasal satay ni ialah kuahnya.Colour pink gitu.Ada rasa manis dan pedas.Enak dimakan time panas sebab isinya still crunchy lagi.Kalau dah sejuk, jadi liat.Tak sedap.Alahai, teringat pula memori time sekolah rendah dulu.Sanggup tak makan tengahari semata mata nak beli satay ikan ni time balik sekolah! Sekarang ni cukup susah nak cari satay ni.Kat pasar malam pun tak ada.Bila dah jumpa, kasi balas dendam la der.Hehehe.

p/s : Ibarat tak lapuk dek hujan,tak lekang dek panas.

13 comments:

Cik NurulZaty said...

tringin nya nak maknnn...

tapi mak zaty slalu x kasi zaty beli..

waaa.
dia kata x brsih n bgla yg jual..

hehe..tpi dlu kecik2 mmg fevret ahh..

nak gak kak zackk

eDdY said...

samer la ngan aq..fav nih...
tpi dah lamer x jumpa..huhu

yanasensei said...

lama xmakan! sedapnya!!!

Hazirah Barakbah said...

memang terbaik!!!!

-atiQah- said...

sedapnyaaa satay ikan ni..
tp kt kelantan yg tqah jumpa sume kecik2...tp mahal 20sen..

kalau hangit2 sikit sedap satay ni..mkn dgn sos manis..hehehe..

kalau kat kelantan, satay ni dipanggil "lokceng"

taz said...

sedapnyeee. lama dah tak makan.

Cieut Nizar said...

tudiaaa. skali beli truih 5 rgt. tamak hg zack. *tiba* hahaha.

sayeJAJA said...

sedap sedappp!!duu masa sekolah rendah aja ada jumpa..dengan masa g tganu itu ari..oh mengidam tetiba.huhu

Judiene said...

Uishh!
Lame giler aku tak pekena satay ikan ni.
Memang ni la makanan peberet lepas balik sekolah.
Aduii, mengimbau memori sungguh!

:)

pOlkadOnut said...

hahaa. ingat lagi time sekolah rendah ada jual depan gate skolah.. berebut-rebut nak beli.. dulu selalu dengar orang cakap tu sate kucing la, sate katak la. hehee.

farhana_aziz said...

jakun sket..memang tak pernah makan satay ikan ni..nanti kalo g a.star nak tryla.

ween said...

uhhh childhood memories. mana nak jumpa saty ni skrg t___t

Fika Rozaidi said...

sedapnyeee. da lar lapa nehh

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger