Online users

Follower

Wednesday, March 16, 2011

Kecik besar der.

Salam,

Tiba tiba rasa macam nak raise this issue. So far, sepanjang aku study kat oversea ni, tak pernah aku jumpa tulisan mat saleh yang halus halus. Semuanya besaq gedabak.Kalau nak dibandingkan dengan tulisan orang Malaysia, macam gajah dan semut. Adakah benda ni ada kaitan dengan budaya atau genetik? Wah wah wah. Aku dah lama perhati benda ni.Tadi dalam kelas EPSY (3 jam ok!),bila dah bosan dan mengantuk, aku usha orang depan.Belah kiri mat saleh dan belah kanan orang Malaysia. Kebetulan masing masing tengah ligat salin nota. Huge difference! Orang kita ni, kalau selagi boleh, nak jimat space dalam buku tu.Orang kedah kata, haluih meghenit. Jenuh jegi' mata nak baca nota tu.Kalau mat saleh pula, satu line tu ada kot sepuluh perkataan ja boleh muat.Mungkin dorang dah di ajar dari kecik lagi kot. Tapi, kalau nak kata kita orang Malaysia ni tak diajar dari kecik, tipu la.Cikgu darjah satu ajar menulis penuh juga pa satu line tu.Tapi makin meningkat dewasa, makin kecik tulisan.Heh.

Saja rasa macam nak tahu kenapa tulisan mat saleh besaq dan tulisan orang kita ni kebanyakkannya kecik.Sila salurkan pendapat anda.Jangan cakap "Suka hati la nak tulisan kecik ka besaq" Itu tak kritis ok. =.=

10 comments:

Peri PiA said...

xpenah tgk,tlsan kecik xper kot

tlsan akak cakar ayam :P

Jiji-Fify said...

ahahah..betui jugak kan. apsal ler leh jadi ade perbezaan saiz tulisan.. keh keh keh

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

Republic Aku said...

ntah tahu kenapa memang tulisan mereka BESAR2 baik org pompuan atau lelaki sama jer...mungkin mereka makan STEAK kita makan BERAS!
Itu pasal agak2nya ye laa...

Fiery Phoenix said...

maybe sebab tangan diorang lagi besar kot.. maka tulisannya pun harus la nak besar jugak (^_^)~mieza~

Cik Aien said...

mat salleh tulisan besar sama mcm impian depa yang besar dan tinggi.. sbb tu negara depa tuu diaa membangun!

eden xkate org melayu tulisan kecik sbb impian kecik.. cuma org melayu xsuka menunjuk, depa lagi suka merendah diri dan mngecilkan diri.. haha sbb tu kot tulisan depa pun keciiik :p

miss noera said...

err agak perasan jgak lah mase lecture. tulis besa gile dorang tu.

maybe dorang dari kecik di-train camtu supaya senang nak tgk point kot. buleh buat kajian ni.hehe

eDdY said...

kite tuleh kecik2 sbb nak senang...satu page jer tuleh..tpi lengkap note dari mula sampai abes..hehe
org putih ni x tau cara kita..(^^)

AcanCapik said...

orang melayu pantas, sebab tu tulis kecik2. cuba tulis besar2, kan jadi lambat. hehe

eLLy said...

entah tak tau nak komen ;p

Anonymous said...

betul2. tulisan diorg besar2..tak kesah space. suke sgt tulisan berangkai diorg. memg mcm english style gile haha.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger