Online users

Follower

Friday, June 17, 2011

Autism

Dalam kelas aku ada sorang budak autism. Kesian. Dia ada overload sensory motor which aku tak pasti apakah maksud disebalik term tu. Tapi dari pemerhatian aku, dia ni suka bergerak. Tak reti duduk senyap. Duk sat nak bangun keluar kelas. Pantang nampak pintu kelas terbuka, laju je dia lari keluar. Jenuh Mel nak mengawal. Lagi satu, dia tak boleh dengar bunyi yang loud or else dia akan tekup telinga dan lari ke tempat lain.Dia pernah gigit tangan budak sekolah tu sampai berdarah.That's why Mel kena selalu perhatikan dia. Takut dia buat sesuatu diluar batasan.Aku style senang tacing tengok budak yang ada masalah macam ni.Kalau tengok dari segi luaran, memang nampak dia macam budak lain.Cuma dia jarang nak bercakap dalam kelas. Even waktu Mel mengajar, akan ada cikgu lain yang take over budak tu. Kiranya ada special programme untuk dia.

Lagi satu, classmate yang lain sangatlah caring dan supportive kat si autism. Tolong si autism baca buku, bila si autism lari keluar kelas, dorang pergi pujuk si autism untuk masuk kelas balik. Plus, during lunch break, dorang ajak si autism main sekali. Tak ada nak sisihkan si autism. Pernah sekali ada sorang budak ni gelakkan si autism, Mel terus marah. Senyap terus budak tu haa. Baguslah macam tu.Sama sama kasi effort untuk tolong si autism. At least berkurang sikit beban Mel.

Tak tahu la nanti aku ni macam mana.Mau dibaginya aku budak autism ke ADHD ke, mau berjurai air mata aku.Bukan sebab tak mau handle tapi sebab kesian dan tak sampai hati. Duk imagine kalau aku ditempat dia macam mana. Kalau dia tu anak aku macam mana.Huhuhu.

p/s : Dalam hati ada taman der.

5 comments:

Drunbella Khoo said...

autism tu penyakit hyper active ke?

hawanasir said...

tengok MIRACLE RUN!

p.s: Ada Zac Efron :P

Aisumi Chan Kawa'i said...

pengalaman tu handle budak mcm tu.. teringat cita hindustan yang amir khan blakon tu.. kalo tgk mesti nangih..

eDdY said...

yup..kesian sgt bile tgk org camni..kadang2 tu ader org x paham...huuu

Bashtiah said...

Hi! Dulu i pernah ikut mak i ajar budak autism swimming tau. Swimming mcm therapy utk diorg lah kiranya sbb relax... tapi mmg betul2 menguji kesabaran!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger