Online users

Follower

Thursday, August 4, 2011

Cadbury factory, Dunedin


Setel story pasal North trip. Ni nak cerita pasal South trip pula.Untuk yang tak tahu peta New Zealand, ia terbahagi kepada dua pulau. Satu North Island dan satu lagi South Island. Currently, aku duduk kat North. Time winter, sedap la nak travel ke South sebab sana banyak salji berbanding kat North. Plus, South Island sangatlah cantik dan mempesonakan.Kalau bukan sebab Bersatu, memang tak sampai aku kat South Island ni. So, perhentian pertama ialah Dunedin.

Kat Dunedin ada kilang coklat Cadbury. Yang best nya, ini bukan sebarang kilang tapi kilang yang bagi visitor masuk dan tengok macam mana dorang buat coklat tu. Masuk masuk je dah nampak segunung coklat Crunchie. Gilo lah. Apa ampa ingat masuk sini senang senang je ke nak bagi free? Non ado.Kena bayar. Alamak.Lupa berapa dollar. Tapi berbelas belas juga la.Nak masuk pun bukan boleh main redah ja. Ada tour guide cadbury yang akan bawa pusing satu kilang.Sayangnya, kamera tak boleh bawa masuk.Mungkin nak preserve tempat ni. Tak nak orang tiru cara pembuatan coklat. So, tak ada la gambar time kat dalam kilang tu.

Shopping coklat lagi. Murah weh.Yang selection cadbury roses tu, sebijik sekupang. Tunggu lagi..angkut banyak banyak la.Hahaha.

FYI, ini first time aku masuk kilang.Jadi jakun kejap tengok mesin bungkus coklat.Hahaha.Rasa sangat menakjubkan.Ada satu part tu, dia bawa kitorang naik silinder coklat. Sebijik macam iklan koko crunch tu weh. Coklat mencurah ke ladang gandum! Tapi tak ada la ladang gandum kat situ. Ibarat macam tu la.Rasa nak pi tadah mulut bawah corong kon tu.Setiap kali tukar stesyen, setiap kali tu la kami dapat goodie.Goodie tak lain tak bukan, coklat la.Macam macam jenis produk cadbury kami dapat.Heaven!

After habis tour. Sini je lah satu satunya tempat yang boleh ambil gambar. Jadi la kan daripada tak dapat langsung.

6 comments:

AcanCapik said...

tengah2 posa plak baca kan... aduiiii....

[z@ck] said...

AcanCapik..
coklat aku tak heran sangat.Hahaha

Kendra Bing said...

Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

Nava Krishnan said...

What a great experience you had and must been an awesome trip.

eDdY said...

alaaa..rugi nyer x dpt amik gambar...huuu

Fatimah Muhammad said...

eh..nampak afiq afandy la..krim salam kat die noh..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger