Online users

Follower

Monday, August 8, 2011

Tempat kerja

Pagi ni terasa malas gila la nak pergi kerja.Mata tak larat nak buka. Nak ja message Helen gitau tak boleh datang kerja. Sakit. Tapi fikir tak baik menipu bulan puasa ni, eceh, gagah juga la bangun awal pagi cangak tunggu bas depan ANZ. Aku tak pernah reveal lagi kan umah bos aku macam mana. So, ni dia rumah Helen. Rumah banglo dua tingkat. Ruang yang sangat besar bermakna kerja aku makin 'besar'. Nasib baik payment tinggi.Hohoho.

Guest room.

Shaking pulok.Dining room.

Kitchen.

3 jam jugak aku ambil masa nak bersihkan satu rumah. Selalunya aku setelkan kitchen dulu. Kemudian bilik Helen dan anak anak. Then, segala jenis room:living, dining, guest, play room.Lepas tu vacuum.Last sekali mop.Mau sengal juga lepas habis kerja. Mana taknya,kejap naik kejap turun. Heret vacuum tak cukup satu roda. @#$%^&.Memang mencabar kredibiliti aku sebagai pencuci rumah. Dah lama roda vacuum tercabut tapi tuan rumah buat bodo ja. So, nak tak nak hadap je la vacuum tempang sebelah. T_T

Aku paling suka kerja mengelap. Paling benci kerja mop. Mop tak cukup panjang, terpaksa la aku bongkok macam nenek tua. Lagi satu aku benci kerja nak cuci mangkuk tandas. Anak dia tak reti nak flush toilet sendiri. So, setiap kali aku datang, mesti ada sisa sisa dalam mangkuk tandas tu. Huuu.What to dooooo? Terpaksa la tolong flush. Itu satu, lagi satu, kena lap tudung mangkuk tu. Yang ni lagi geli geleman. Setiap kali cuci, setiap kali tu la ada titisan air berwarna kuning. Mangkuk jamban tu flush bukan kena semua tempat der. Ada area area tersembunyi yang tak tak kena.Pernah sekali aku tak cuci sebab terlupa. Next week nya, Helen pesan berkali kali kat aku suruh clearkan mangkuk jamban tu. What to doooo? Do it ja la. Huhuhu.

Halaman rumah 1.Heaven gila la anak anak Helen ni. Tak gaduh nak pergi playground.Main je kat dalam rumah sendiri.Buaian, trampolin. Semua la ada.

Halaman Rumah 2. Time summer je applicable nak lepak kat luar ni.

Whatever it is, bersyukur masih diberi peluang untuk mencari duit lebih. Kalau tak ada Helen ni, makanya mengganggur la aku. Aku kira ni macam pengalaman peribadi aku la. Hang ada cuci mangkuk jamban mat saleh? Tak ada kan.Hohohoho.

6 comments:

Quien Berry said...

takpa, pengalaman tu la yang menjadikan kita manusia lebih baik..
kan..kan..

Cik NurulZaty said...

gudluck akak zack! :)

yea..pngalamaan idup tu nnt mngajar erti khidupan akn dtg..acewah

Mizz Coki said...

Biasa tu Zack... akak dulu darjah 3 dah kene habiskan hujung minggu petik buah lada, satu hari RM3 huhu

Dee said...

pengalaman tu tak boleh dibeli di mana2..

eDdY said...

pengalaman tu..
tpi kan..besar betol umah ni..aq tgk jer dah penat...
blom lagi kemas...haha

ada van de kamp said...

tak larat nk ngadap jamban dh =)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger