Online users

Follower

Thursday, October 27, 2011

Happy graduating!

Terselit perasaan cemburu bila tengok kawan kawan banyak yang dah graduate. Apatah lagi bila tengok result dorang. Graduate dengan first class degree. Salute habis la. FYI, sistem dekat sini lebih kurang sama macam kat Malaysia. Ada class degree. Tapi at the same time ada division lagi. Contoh la, kat sijil korang nanti akan ditulis, graduating with first class degree first division. Annette cakap untuk dapatkan first class degree, at least kena skor semua subjek A. Memang tak dapat la kan =.= Nak kata kos aku ni susah, tak jugak. Sebab ada ja kawan yang dapat A. So, mungkin diri sendiri yang 'kurang bijak'. Berserah je lah. Siapa yang tak nak A weh. Aku ni tak tahulah dapat class degree apa. To be frank, kitorang tak pernah diberitahu pasal ni. Tahu ni pun sebab kebetulan jumpa Annette dan dia cakap. Dan result time kitorang foundation & first year dulu pun dah habis course baru dapat tahu. Feedback dari lecturer pulak, hujung sem time nak cuti sekolah baru dapat. So, kami tak pasti tahap kami dimana sebenarnya. Hasilnya, belajar pun kadang kadang main main.Sebab tak pernah didedahkan dengan grading system. Bila datang sini, dapat tahu ada division bagai, terus gelabah. Rasa nak putar balik masa, redo assignment yang dapat grade teruk.

Kalau ikut style MRSM, ada pointer sampai 4 flat kan? Kat sini ada pointer sampai 7 flat if tak silap. Ke banyak lagi. Entah. Tak sure. See...sebab tak pernah didedahkan, so nak cakap pun tak sure. Sistem kat uni Malaysia pun aku tak berapa tahu sebab tak pernah belajar kat sana. Untunglah korang yang tahu. Bila tahu, kita jadi aware sikit. Kalau tak tahu, jadi macam aku ni la.Dapat B pun tak ada rasa bersalah padahal grading tu penting jugak sebenarnya. Korang yang dah graduate boleh bagi tahu tak macam mana sebenarnya pointer kat uni malaysia? Dan bila grad, dorang susun ikut pointer ke macam mana? Nak tahu jugak. Mahu kalau ikut pointer, jawabnya line hujung hujung la aku. Isk.

p/s : Esok jumaat. Bowling time!

4 comments:

shera haifa said...

pointer kat uni msia sampai 4flat je. setiap sem memang akan tahu brapa pointer untuk sem tu. dan kalau ada sbjek fail @ result tak cantik dan nak cantikkan result boleh re-take. (uni saya. uni lain xtahu la)

grad pula, kalau style uni sy dye arrange ikut class. tapi dalam setiap class tu dye arrange ikut nama. so kalau nama 'z' pointer tinggi pun kat blakang juga. let say nama zainab(3.50) second class upper (3.0-3.66)so dye orang terakhir juga yang akan naik stage..

itulah serba sedikit..
:)

[z@ck] said...

shera haifa..
ooo..gitu..more or less sama macam sistem kat MRSM la except for susunan time grad.memang kalau saya duduk belakang la jawabnya.sebab nama start Z.hahaha.thanks heaps!

eDdY said...

xper z@ck..
yg lepas2 tu biar kan..tumpu yg kedepan..wat jer yg terbaek..insyaallah (^^)

pija said...

past is past. abaikan and tumpukan for the future.

hehe kt uni aku grading sma ja mcm mrsm. but time grad xsusun ikut nama or pointer. suka ati nk duduk sblh sapa as long as tak tersalah kos. dgr mcm best n bla turn aku agak lmbt mula la org igt yg tercorot. sabo je lah

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger