Online users

Follower

Tuesday, November 22, 2011

Ibu segala emas milik kita.


Credits to google

Sepanjang aku hidup, semalam rasanya first time aku nervous tarak hingat tengok match bola. Indon sumbat gol dulu.Time tu speechless la jugak pasal tak dan apa apa, dah sumbat satu gol. Frust kot sekejap.Tapi tak apa. Itu turning point untuk pasukan Malaysia untuk lebih bersemangat mencari gol penyamaan. Gawang gol Indon diasak bertubi tubi oleh pasukan kita. Tak pernah putus asa untuk sumbat gol dan alhamdulillah, minit ke 33 Malaysia masuk gol satu. Gol yang tak diagak agak tapi sangat nice. Bila terikat 1-1, baru rasa kurang nervous sikit. Cuma aku tak faham offside tu apa. Aku fikir offside tu kalau bola keluar dari line padang tapi padahal bukan.

Cerita sikit offside tu apa

Offside ialah keadaan apabila penyerang berada di hadapan melebihi pihak pertahanan pihak lawan semasa bola dilorongkan kepada penyerang tersebut.Paham dak?

Ooo..gitu.Hehehe (Masih tak faham sebenarnya)

Paham dak ni?

Paham paham.Ingatkan sebab terkeluaq dari line

Line mana ni =.=

Line mana mana la.

Credits to google

Ye.Aku sangat noob pasal bola sepak ni. Tapi bagus jugak bila jadi macam ni.At least boleh tahu jugak sikit rules pasal bola. Tambah ilmu gitu. Cuma sampai sekarang aku tak dapat nak bayang keadaan offside.Semalam waktu Indon kena offside banyak kali pun aku still tak boleh detect keadaan tu.Cekap ref. Dah nama pun ref kan. LOL.

Tahniah Malaysia atas kejayaan semalam.Tak semena mena aku jadi fan Baddrol Bakhtiar.Persetankan pasal Fakri, mari kita beri tumpuan pada hero sejati Harimau Muda yang lain seperti KFCM, Fandi, Muslim dan Mahali. (Itu je yang aku ingat.Hohoho)

Pujian harus diberikan kepada pasukan Indonesia juga sebab begitu berbisa sampai meleret ke set penalti.Tabik spring kepada Titus Bonai sebab sangat professional atas padang.Bak kata pengulas, pemain dah professional tapi tidak penyokong mereka. Sangat fanatik sampaikan dah hilang tatasusila dan nilai hormat kepada negara lain.

Credits to google

p/s: Mujur Malaysia menang, kalau tak menang, konfirm orang salahkan Fakri. Alahai, nasib kau la Fakri oi.

p/s/s: Takziah kepada keluarga mangsa yang meninggal semalam akibat kesesakan di Stadium Bong Karno. Fanatik sangat pun tak bagus sebenarnya. =(

7 comments:

oranglidi said...

line tu macam dari last defender tu, kita assume ada satu line yg parallel dgn dia. kalu pihak lawan lebih dari line tu memang offside la. cumanya ada satu kes malaysia punya player TAK offside kot. geram aku.

ref yg jaga line belah malaysia tu mmg cekap gila.

apapun alhamdulillah pingat mas!. hehe

layar_lara said...

adik lelaki sya cakap dulu offside tuh bahasa kmpgnya 'curik ayam' hehehehehe =)

Zuewairy said...

tahniah Malaysia!!

tak tgk semalam.. ngantuk sgt.. HAHAHAHA

fairus said...

OUTSIDE = BOLA KELUAR PADANG
OFFSIDE = CURI AYAM... ;)

wak gelas said...

wak pon tengok bola jugakk semalamm.. eeeee wak dah datang nih nak komen komennnn.....

eDdY said...

pergh..sampai ader yg mati ek..
sedih sbb aq x dpt tgk..still x balik kejer lagi time match tu..huhu

HappyIrfa said...

sib baik menang kalau tak APEK pun di salahkan

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger