Online users

Follower

Thursday, November 24, 2011

Truly kampung

Sekali sekala masuk kampung best jugak kan? I mean kampung yang betul betul kampung.Yang ada ayam,lembu, sawah padi, paya, pokok nyioq, tanah merah, telaga dan jauh dari kawasan bandar. Berkesempatan melawat Kak Bah di rumahnya yang terletak di Kampung Bemban. Oh.Bukan Melaka ya. Kat Jitra. Mak su dah lama teringin nak jumpa Kak Bah. Dia penah janji nak datang rumah Kak Bah.So ada masa free ni, tumpang kereta duk ada, boleh la nak pergi melawat.
Dengan Kak Bah

Dengan Nadia, anak sulung Kak Bah. Makin membesar dengan jayanya.Hehehe.

Nabil, anak bongsu Kak Bah

Breathtaking view

Dah lama aku tak datang sini. Dekat 7 tahun. Jalan pun dah lupa.Mujur ada Bang Cik.Dia still ingat jalan ke rumah Kak Bah.Semua depends on dia la.Ternyata banyak yang dah berubah. Kalau dulu assess ke rumah Kak Bah ada dua jalan.Sekarang tinggal satu jalan ja. Telaga depan rumah pun dah terabai. Dah tak digunakan since sekarang mandi pakai air paip. Penghuni rumah pun dah berkurang. Ayah Kak Bah dah meninggal. Mak Kak Bah pulak dah pindah duduk rumah akak Kak Bah. Kalau dulu ada akuarium besor, ikan pun besor. Sekarang dah tak ada.Ikan pun dah mampuih. Rindunya zaman kanak kanak.Banyak memori aku kat sini. Mandi air telaga. Meniti jalan atas sawah padi. Rindunya la hai !!! Paling epik cicah biskut mayat dengan air teh o panas. Pergh.Memori ok.


Depan rumah Kak Bah

Kerbau sedang meragut rumput. Eh. Ke lembu? Aku memang fail bab nak cam lembu atau kerbau ni.Huhuhu.

Anak sedara Kak Bah, Syamil dan kak cik. Yang kak cik tu umur baru 5 tahun weh tapi tengok la saiz dia.Geram gila.

p/s: Aku dilahirkan di Jitra tapi membesar di dua buah daerah iaitu Jitra dan Alor Setar. So aku sayang kedua dua tempat. Masing masing ada keistimewaannya yang tersendiri =)

4 comments:

eDdY said...

best kan kampung..lamer da x g..huhu

Anonymous said...

mintak izin copy gambar no 1 nak buat wallpaper ya...

HappyIrfa said...

gambar sawah tu sgt cantik..akak pinjam yer zack

tpt jatuh lagi di kenang.inikan pula tpt penah berak kencing :-)

[z@ck] said...

eDdy..
yup.mmg best.rasa bebas dari segala masalah

anon..
silakan =)

HappyIrfa..
yup.boleh akak

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger