Online users

Follower

Monday, October 1, 2012

Susahnya nak control budak bermasalah!

Hari ni tak ada kelas. Seperti biasa, bila tak ada kelas, konfirm dapat tiket relief class punya. What to do.Saya ni cikgu praktikum saja. Nak tak nak, mengadap jugak la 3 period masuk ganti cikgu yang MC. Kena pulak semua relief kelas BI. Saja je tau PK ni. Lagi nak habis, lagi banyak relief dia bagi.Wuwuwu. So, untuk kelas darjah 1, nothing much that I did except letting them finish their BM work. Kena tulis pantun. Some of them dah siap kerja, makanya dorang melilau dalam kelas tak tau nak buat apa. So, I decide to teach them about shapes. Hanya sekelompok saja yang bagi perhatian. Yang lain mengelamun. Argh. Stress mak noks. Kita punya pulun buat shape gawang tangan kiri kanan, nak terkeluaq anak tekak mengajar kat depan, depa muka seposen ja. T_____T Frust sangat sangat.Yang misbehave toksah duk kata la. Tak larat nak ceghekah dah. Bila kita cubit peha, baru nak senyap. Haaa...Cubit tu last option dah la tu. Teacher pun ada had sabar jugak.

Darjah 1 ok lagi. Relief darjah 2, kelas last. Kelas tu memang dahsyat punya. Dahsyat sebab budak budak dia sangat hyperaktif. Style panggil cikgu menjerit sampai kat luaq kelas pun boleh dengar.Sabar je lah. Aku kalau masuk kelas tu, jangan harap la nak muka senyum senyum meleret. Depa pijak kepala. Aku dah masuk banyak kali. So, aku dah nampak pattern depa ni macam mana. Asal masuk, aku bertukar jadi hulk terus. Ada sorang budak ni, kepala samseng dalam kelas. Tak reti duduk diam. Kejap berjalan, kejap menjerit, kejap berlari. Adoih! Penat nak control dia. 30 minit terasa macam 1 jam. Seksa yang amat. Cakap elok elok, tak nak dengar. Tak makan saman. Conteng dahi dengan kapur, dia buat bodo. Ok fine. Tinggi suara pun dia buat bodo. Last last terpaksa tarik side burn. Terpaksa. Haa..Itu dia makan saman sikit la. Tak cukup dengan tu, aku tarbiyah dia seround. Last last dia cakap "Esok tak mau mai sekolah"

Haa...tak mau mai sekolah sudah. Mai sekolah, kira nak buat kacau dalam kelas ja. Bertumbuk, bergusti depan aku pulak tu. Macam aku tak wujud. Memang sakit hati. Inilah realiti yang cikgu perlu hadapi bila berdepan dengan budak bermasalah. Aku tak dapat bayang macam mana cikgu kelas dia handle budak tu. Aku yang masuk a few times pun dah trauma. Aku rasa, aku tak cukup kebal lagi kot nak deal dengan budak bermasalah. Banyak lagi kena belajar ni.

Kalau boleh, tak mau la naik tangan.Nak cakap elok elok, tapi kadang kadang, tak nampak solution tu depan mata. End up naik tangan jugak T_T Sapa sapa ada tips nak share macam mana nak control budak yang hard core punya samseng? Drop comment ye.

17 comments:

Irfa said...

BACA KISAH Z@CK NI BUAT AKAK RISAU
MACAM MANA ANAK BUJANG AKAK DLAM KELAS AGAKNYA...HARAP2 DIA BUKAN MURID YANG MEMENINGKAN KEPALA GURU

kak tyea said...

Salam. Deal dgn budak, first impression sgt2 penting. Kena tegas gila, garang waktu prtma kali masuk kelas. Tp kalau dah terlambat, tetap kena tegas which mean buat betul2 apa yg kita kata. Kalau kata sapa x duduk, ckgu ambil kerusi, ambil betul2. Kalau budak x diam, angkat tgn n pastikan soma murid jga angkt. Jgn turun selagi budak x diam. Tp kena explain awal2 la. Lg 1, buat pertandingan kmpulan. Beri bintang utk kumpulan yg baik perangai. Nakal, potong mrkh. Nnti bg hadiah yg menarik. Insyaallah berjya. Cuba dulu.

Khalilah MNor said...

Umi saya seorang pesara guru. Di sekolah dia memang antara guru yang paling strict. Dan semestinya garang. Budak-budak banyak mendengar. Natijahnya beberapa kali jadi guru cemerlang. Tapi risikonya tetap ada. Sebahagian dari murid nakal ni ada yang berdendam, termasuklah mencalarkan kereta. Setakat ini boleh di atasi. :)

Cikgu yang sporting juga antara kelebihan yang menarik minat murid. Tapi, bila terlalu beri kebebasan, memang naik lemak.

Pengalaman dari ibu seorang guru, ayah seorang lecturer dan kakak juga seorang guru... :)

~M!sS rARa~ said...

biasala tu akak. saya ajar budak2 drjh 3 dia satu kelas ja.39 org yg peel lain2. mmg sakit jiwa duk kelas tu. ada ckgu tak tahan smpai tamau mengajar la klas tu. ada sorang budak ni mmg ketua samseng. rempit eksiden biasa. apa dia ckp semua bdk2 klas ikot. mmg pengaruh besaQ. saya tersilap masa 1st time masuk kelas tu tak garang. mmg pijak kepala la. tp kwn saya ni hari tu dia tolong slamatkan klas saya yg xdpt kawal ni. jerkah skali diam semua.sejak dari tu, bdk2 takut kat dia.keja dia bg buat,senyap. hehe.. btol la ckp kak tyea tu, 1st impression mmg penting. kebanyakan murid2 yg buat mslh ni act ada mslh lain cth family. students saya yg drjh 3 tu ramai fmly kucar-kacir, cerai.diaorg tak dpt kasih syg tu jd mcm2. sedih dgr kisah depa ni. sgt sedih time habis prktikum tu. even tersangat la nakal, tp jauh sudut hati depa nakkan perhatian. cuma cara ja salah.hoho.. banyakkan bersabar kak ! :)

eDdY said...

ko smack down sorg2 z@ck..hehe..just kidding :P

Anonymous said...

Right herе іs the perfect web site for еveгуone ωhο
wishes to fіnd out abοut this tоpic.
You realizе a whοle lot its almοst
hard to argue ωith you (not that I actuаlly
would wаnt to…HаHa). Υou certainly put a fresh spin on а ѕubјect that's been written about for decades. Great stuff, just wonderful!

Look into my webpage :: chatroulett

Anonymous said...

Ӏ'd like to find out more? I'd want tο fіnd out somе аdditiοnal information.



Visit my blog post :: http://www.makanna.com/blogs/36135/110271/gossip-rooms-safety-actions

Anonymous said...

Thankѕ for sharing your thoughts about peugeot pepper mіlls.

Regards

my blog; Opposite ends

Anonymous said...

I haνe learn several excellent stuff here. Certainly vаlue bookmarking fοг rеvіsiting.
I ωonder how much attempt you put tο cгeate this sort of wondeгful infоrmatіvе website.


My blog post - Check This Out

Anonymous said...

We аre a bunch of νοlunteers
аnd stаrting a new sсheme in οur community.
Your webѕite ρrovіded uѕ
ωith helpful info tο wоrk οn.

You've done a formidable job and our whole group will be grateful to you.

Also visit my homepage - Www.Pogodak.ba

Anonymous said...

These are іn faсt great ideаs in on thе toрiс
οf blogging. You have touched some pleasant things here.
Anу way keeρ up wгіnting.

my homepаge www.slideshare.net

Anonymous said...

What's up everyone, it's my first vіsit at this web site, and post is trulу fruitful dеsigneԁ foг
me, kеep up ρosting these poѕts.

Alsο visit my site - mouse Click The next article

Anonymous said...

I've read several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to make this sort of wonderful informative site.

Review my blog :: proactive acne

Anonymous said...

Thank you fоr sharing your info. I really
apprеciate your efforts аnd Ι аm
waiting for your next wrіte ups thank уou once again.


Hеrе is my web site - Just Click Plus.google.com

Anonymous said...

οf courѕe likе your ωeb sitе howeνеr yοu need tο takе а loοk аt the spellіng on
quite a few of your pоѕtѕ.
Мanу of them are rіfe wіth ѕpelling problems and I finԁ it
very bothersοme to inform the truth thеn agаіn Ι ωill ԁefіnіtely сome bacκ
agаin.

Fеel frее to ѕurf to mу web blog .
.. This Web site

Anonymous said...

Everуthing іs very open with a clear сlarіficаtiοn of the іsѕueѕ.
It was dеfinitelу infoгmatiѵe.
Youг ѕite is very helpful. Тhanκ you for shаring!


Feеl free to surf to my blog рoѕt .

.. click through the following web page

Anonymous said...

Тhis pieсе of wrіtіng іs truly a good one іt helps nеw internet uѕerѕ, whο аre wiѕhing in faѵοr of blogging.


Take a look аt mу webрage; abnehmen tipps

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger