Online users

Follower

Monday, November 19, 2012

Bina Insan Guru : Part 1

Mai tengok pengalaman I ber B.I.G bersama teman di Pulau Pangkor. BIG stands for Bina Insan Guru. Benda ni wajib untuk semua pelajar IPG. Kalau tak attend, tak boleh graduate. Untuk bertolak dari maktab, kami diwajibkan pakai track top dan topi maktab. Mano nak cariiiiii. Berkurun dah tak pakai benda alah tu. Aku dah buang kot topi maktab tu. Ended up I pinjam dari junior.Nasib baik junior baik hati. Hehehe.

Sebelum bertolak, kami dibahagikan kepada 6 kumpulan iaitu A,B,C,D,E dan F. Aku kumpulan F. Untuk BIG, tutor tak panggil nama tapi panggil kod rahsia.Ecewah. Rahsia la sangat. Contoh, macam aku no.4 dalam kumpulan F. So, my name is F4. Kelas gitu. F4. Kau ado? Bagi tag sebesaq alam.Ha.Belasah la. Mai BIG ni jangan harap la nak melawa. Tak ada masa okay. Time ni la semua orang jadi budak budak balik. Dengan baju sukan gelebeh sorang sorang, sooooo zaman foundation you'olls.


Perjalanan dari maktab ke Lumut mengambil masa 4 jam.Sepanjang perjalanan, aku tidur sebab telan ubat mabuk. Sedaq sedaq dah sampai Lumut. I'm so in love with travel sickness medicine.Hahaha. Tak elok sebenarnya tapi aku makan untuk precaution.Kang ada yang muntah monggek kat situ, naya ja.


Sampai, set up khemah. It's been ages since I last set up tent. Mujur la ada Kema. Dia kuat bercamping kat Welly dulu. So, memang pakar la bab memasang khemah ni. The weather is so nice. Tapi tetap pakai sunblock. Takut burn. Hahaha. Satu khemah 5 orang. Khemah pulak tak ada la besaq sangat. Dah khemah kitorang semuanya badan panjang. Yang kemetot si Kema dan Jaleha ja. Memang time nak tidur set rules dah.No golek golek. Tidur statik.


Malamnya, kitorang ada LDK. Makanan pulak, masak sendiri. Bergilir. Baru adil. Best ooo makan malam bertemankan angin pantai.Sejuk je. BIG ni bagus sebab dia pupuk sikap bekerjasama dalam kumpulan. Bagus sebab dia campurkan kita dengan kawan yang kita tak berapa rapat dalam satu kumpulan. So, boleh kenal dengan lebih dekat. Makan sekali, exercise pun sekali.Semua la sekali. Cuma time mandi dan tidur je tak sekali. Hohoho.Walaupun 5 tahun dah bersama, percayalah, tak semua aku kenal dengan begitu rapatnya.Oh ye.Tag tu memang kena pakai setiap masa. Tu la pasal kalau korang tengok kat setiap gambar, mesti tergantung tag tu. Kalau hilang, siap la kena marah dengan tutor.Huhuhu.

5 comments:

angahpikah said...

bestnya sampai lumut.. kampung den tu..

pasni aku plak update pasal aktiviti di gopeng.. tunggu~~ hahah

izzah said...

sy dlu pn berBIG kt lumut jgk..hehe..teringat pengalaman 3thn lps...=)

[z@ck] said...

angahpikah..
dah sampai ke pangkor dah haa..hehehe

izzah..
dah jadi cikgu la kiranya skang kan =)

eDdY said...

lama sgt da aku x g kem2 camni..rindu plak..rase2 nyer last skali aku g time zaman skolah dulu :)

[z@ck] said...

eDdy..
balik dari camp, tdoq sehari suntuk.punya penat habaq hang.hehehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger